srijeda, 28 novembar 2018 17:02

Predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Predsjednik parlamenta Austrije Volfgang Sobotka, koji na poziv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, izjavio je nakon susreta sa predsjednikom crnogorskog parlamenta da postoji više razloga za njegovu posjetu našoj zemlji. Prvi razlog je unaprjeđenje bilateralne parlamentarne saradnje, a drugi je pružanje podrške zemljama Zapadnog Balkana i prije svega Crnoj Gori kao predvodnici u procesu evropskih integracija.

- Crnogorski pristup Evropskoj uniji je podržan od strane Austrije i za to postoji više razloga. Prvi razlog je istorijska odgovornost, odnosno naša zajednička istorija. Mi dijelimo zajednički civilizacijski prostor. Drugi razlog je 70 godina mirovnog projekta Evropske unije. Uspjelo se u osiguravanju mira, ali ipak ne na cijelom području Evrope. Tako da je za ostvarivanje te inicijative, odnosno Evropske unije kao bezbjednosne Unije, neophodno da se da nastupa jedinstveno. Sljedeći razlog je privreda, odnosno da su sve pojedinačne ekonomije na određenom ekonomskom prostoru utoliko uspješnije ukoliko je privredna saradnja jača.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije, države koja predsjedava Savjetom Evropske unije, najavio je novi stipendijski program u organizaciji austrijskog parlamenta, a osvrnuo se i na rad Skupštine Crne Gore: 

- Na ovom mjestu mi dozvolite da čestitam Crnoj Gori što se uspjelo u vraćanju opozicionih snaga u Skupštinu. Demokratskom razvoju jednog društva pripadaju, kako opozicione partije tako i vladajuće. Vidi se da se sprovode odgovarajući koraci u reformi izbornog zakonodavstva, što će takođe imati odjeka u Izvještaju o napretku Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavio je da posjeta predsjednika Nacionalnog vijeća Austrije ima još veći značaj imajući u vidu da Austrija predsjedava Savjetom Evropske unije.

- Vrlo je važno podsjetiti da je savezni kancelar gospodin Kurc, prije nekoliko dana bio u Crnoj Gori. Takvo prisustvo najviših zvaničnika Austrije pokazuje koliko Austrija vodi računa o interesima Zapadnog Balkana, da ovdje konkretno kažemo, interesima Crne Gore. Značajno nam je što Austrija pokušava i uspijeva da podigne svijest kod ostalih članica Evropske unije o važnosti širenja Evropske unije. S druge strane, slobodno mogu da kažem da je Crna Gora najkredibilniji promoter evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu. Mi smo, našim primjerom, najbolje pokazali i drugim zemljama u regionu da se put sveobuhvatnih reformi na kraju isplati, nagradi prije svega od naših građana, a onda i naših evropskih kolega.

Predsjednik Skupštine je podsjetio da u izvanrednim odnosima koje imamo sa Austrijom, vrlo je značajan segment odlične parlamentarne saradnje, kroz susrete na najvišem nivou i sastanke parlamentarnih tijela. Istakao je  da oba parlamenta imaju grupe prijateljstava, a da su crnogorski poslanici učestvovali na više skupova organizovanih u okviru parlamentarne dimenzije austrijskog predsjedavanja Savjetom EU.

Delegacija Nacionalnog savjeta Austrije imala je sastanak i sa članovima Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a organizovani su susreti i sa drugim zvaničnicima Crne Gore.

Povodom posjete predsjednika Parlamenta Austrije Skupštini Crne Gore, u holu Skupštine je otvorena izložba o značajnim ženama Austrije u prethodnih 200 godina, koja će biti otvorena za građane do kraja ove nedjelje.

Predsjednici Brajović i Sobotka posjetili su polaznike Demokratskih radionica „Barbara Pramer“.

*****

Svečani doček predsjednika parlamenta Austrije

YouTube

Cloud

Brajović -  Sobotka

YouTube

Cloud

Izjava predsjednika Skupštine Ivana Brajovića
 
Izjava predsjednika parlamenta Austrije Volfganga Sobotke
 
Otvaranje izložbe
 
Izložba, obilazak Plenarne sale i Demokratskih radionica