ponedjeljak, 12 novembar 2018 12:51

Predsjednik Skupštine primio delegaciju kineskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje

Tradicionalno prijateljski odnosi Crne Gore i Kine koji se u kontinuitetu unaprjeđuju kroz jačanje i obogaćivanje saradnje i intenzivan politički dijalog najviših zakonodavnih organa dvije zemlje, predstavlja bitan preduslov i podršku povećanju obima ekonomske saradnje i daljem razvoju odnosa u brojnim drugim oblastima – zaključeno je na sastanku  predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednikom Lijem Sjuejongom i članovima Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa.

Predsjednik Brajović je iskazao zadovoljstvo realizacijom vrijednih projekata u Crnoj Gori, kako kroz bilateralnu dimenziju, tako i kroz mehanizam „16+1“ i inicijativu „Pojas i put“, čija je naša država jedna od prvih potpisnica.

Predsjednik kineskog Odbora za obrazovanje naglasio je da Kina smatra Crnu Goru državom bogate istorije i kulture, i velikim prijateljem na Balkanu i u Evropi, čemu parlamentarna saradnja i lično angažovanje predsjednika Brajovića daju veliki doprinos.  On je predstavio predsjedniku Skupštine najvažnije aktivnosti tog tijela i istakao spremnost korišćenja dobrih rješenja reformskih zakona iz oblasti obrazovanja koje je usvojila Crna Gora.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore Radule Novović.

Svekineski narodni kongres (SNK) je vrhovni organ državne vlasti - najviše zakonodavno tijelo, broji 2980 članova, koji uključuju predstavnike svih provincija, autonomnih pokrajina, gradova pod direktnim centralnom upravom, specijalnih administrativnih regiona i armije. SNK ima devet posebnih odbora, među kojima je i Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje sa 30 članova.

 

VIDEO: Predsjednik Skupštine i kineski Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje
youtube            
cloud