subota, 10 novembar 2018 16:55

Učesnici Omnafa uručili rezolucije predsjedniku Skupštine

Nekarbonski transport, autonomna vozila, mobilnosti u digitalnom dobu, jednako pravo ljudi na obrazovanje, emisija štetnih gaosva u avijaciji – neke su od tema u kojem je šezdesetak srednjoškolaca iz različitih krajeva Crne Gore simuliralo rad parlamenta kako bi naučili demokratske procedure i istakli važnost uključivanja mladih u procese donošenja odluka.

Učesnici Omladinskog naučnog foruma uručili su danas predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću  rezolucije pripremljene u okviru projekta.

Predsjednik Skupštine je istakao da zadovoljstvo aktuelenošću i vizionarstvom tema, kako i dolikuje učesnicima Foruma i digitalnom dobu u kojem živimo. Brajović je poručio učesnicima foruma da i dalje treba da razvijaju kulturu dijaloga, jer ona predstavlja ključ razumijevanja i opstanka jednog društva.

- Budite otvoreni za nova znanja, za drugacije ideje, stavove, poglede na svijet. Jer time postajete bogatiji. Ja dolazim iz institucije u kojoj je kultura dijaloga svakodnevno na ispitu i taj ispit mi stariji svakog dana polazemo pred građanima Crne Gore. Nekad su te ocjene bolje, nekada lošije, ali svi treba da ulažemo trud. U Skupstinu ste uvijek dobrodosli. Da cujete nesto korisno od nas poslanika, ali i da mi sa zadovoljstvom čujemo šta imate da kažete na teme od značaja za naše društvo, ali i globalni svijet u kojem živimo.  Zato insistiram na tome da ostanete žedni novog znanja, da otvorite vaše umove, jer sam siguran da ćete vi sjutra biti pravi građani svijeta. Vi ćete biti rado viđeni u svakom kutku ove planete, a moja je najveća želja da svoju budućnost planirate u Crnoj Gori.  Mislim da društvo treba da bude srećno sa mladim ljudima koji na takav način se obrazuju i otvaraju nove vizije – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore. 

U cilju jačanja naučne pismenosti i demokratizacije procesa donošenja odluka na bazi znanja, Fondacija za promovisanje nauke PRONA je učesnik velikog evropskog projekta Omladinski naučni forum (OMNAF) u okviru Horizon 2020.

 

VIDEO: Obraćanje predsjednika Skupštine učesnicima Omladinskog naučnog foruma
youtube              
cloud        

 

KADROVI: Omladinski naučni forum
youtube              
cloud