srijeda, 14 decembar 2016 21:26

Predsjednik Skupštine prisustvovao u Luksemburgu ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u

Predsjednik Brajović imao susrete sa predśednikom Parlamenta Luksemburga i visokim zvaničnicima Parlamentarne skupštine NATO-a 

Parlament Luksemburga većinom glasova 55 od 60 ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Luksemburg je sedamnaesta država koja je podržala pridruživanje Crne Gore Alijansi.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović prisustvovao je glasanju, a prethodno je imao sastanak sa predsjednikom Parlamenta Luksemburga Marsom di Bartolomeom, kao i visokim zvaničnicima Parlamentarne skupštine NATO-a.

Po završetku susreta za zvaničnicima i śednice Parlamenta, predsjednici Brajović i Di Bartolomeo dali su izjave za medije:

- Danas sam imao niz veoma značajnih susreta, sa predśednikom Parlamenta Luksemburga kao i sa visokim zvaničnicima Parlamentarne skupštine NATO. Saglasili smo se da proces ratifikacije ide više nego dobrim tempom, što za Crnu Goru znači približavanje trajnoj stabilnosti. Evroatlantske integracije, a to se odnosi kako na otvaranje pregovora o poglavljima,  tako i na proces ratifikacije Protokola, potvrda su jasne prozapadne orijentacije Crne Gore ka vrijednostima zemalja visoko razvijenih demokratija. Ratifikacija i susreti u Parlamentu Luksemburga bili su prilika da razmotrimo mogućnosti intenzivnije saradnje naših parlamenata. Pozvao sam mog domaćina da pośeti Crnu Goru, utoliko prije što poslednjih godina nije bilo značajnije aktivnosti naših parlamenata. Očekujem da pośeta bude realizovana u narednih nekoliko mjeseci i unaprijed se radujem visokim gostima iz Luksemburga, rekao je predsjednik Brajović.

Mars di Bartolomeo, predsjednik Parlamenta Luksemburga iskazao je zadovoljstvo glasanjem za pridruživanje Crne Gore NATO, posebno akcentujući sličnost dviju malih država. Predsjednik Di Bartolomeo naglasio je značajno prisutvo i aktivan doprinos crnogorskih iseljenika cjelokupnom društvu Luksemburga.

Predsjednik Komiteta za inostrane poslove i rizničar Parlamentarne skupštine NATO Mark Anžel, nakon susreta sa Brajovićem dao je izjavu za medije:

-  Crna Gora je na dobrom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Današnja ratifikacija Protokola je još jedan korak ka Alijansi. Pomno pratimo put Crne Gore ka EU iu tome ćemo vam puno pomoći. Uskoro ćete biti članica NATO-a, na korak ste od Evropske Unije. Za mene je Evropa ne samo ekonomski već i mirovni projekat, zato je važno da radimo na zajedništvu. Mi smo mali kontinet i u vremenu globalizacije nema druge šanse, posebno za male države, nego da rade zajedno. To je iskustvo naše zemlje-Luksemburga. Drago nam je da u našu porodicu stiže još jedna mala država, kazao je Anžel.

Posjeta Luksemburgu bila je i prilika za susret predsjednika Skupštine Crne Gore sa predstavnicima brojne dijaspore naše zemlje u državama Beneluksa.  

U četvrtak se očekuje ratifikacija protokola u belgijskom Parlamentu.

*******

Izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i predsjednika parlamenta Luksemburga Marsa Di Bartolomea, date nakon ratifikacije Protokola u Parlamentu Luxemburga o pristupanju Crne Gore NATO:

Ivan Brajović -
https://www.youtube.com/watch?v=VJmrh4TPS5k

Mars di Bartolomeo -
https://youtu.be/SAzBk_CH3Hc

*******

cloud  https://skupstina.erp4.me/index.php/s/JuOqSok4XRijR1W