Print this page
četvrtak, 26 jul 2018 12:32

Predsjednik Skupštine primio predsjednicu Vlade Rumunije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je sa predsjednicom Vlade Rumunije Vasilikom Viorikom Dančilom koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Brajović je naglasio da je prva posjeta na tom nivou snažna potvrda prijateljstva dvije države koje ove godine obje obilježavaju značajan jubilej – 140. godina od Berlinskog kongresa. 

Tokom razgovora zajednički je konstatovano da intenzivnija parlamentarna saradnja, na nivou grupa prijateljstava i radnih tijela, kao i razvoj partnerskog odnosa u okviru NATO podsticajno djeluju na jačanje sveukupnih odnosa koji u končanom trebaju da rezultiraju snažnijom ekonomskom saradnjom posebno u oblasti turizma i energetike.  

 - Redefinisanje odnosa unutar EU i proširenje su procesi koji trebaju da se odvijaju paralelno. Raduje nas što imamo niz predsjedavanja Savjetom EU, zemalja koje poznaju situaciju na Zapadnom Balkanu i razumiju značaj članstva svih država regiona u Evropskoj uniji. Za Crnu Goru posebno je važno da se kandidati ocjenjuju isključivo na osnovu individualnih zasluga, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Predsjednica rumunske Vlade je uz potvrdu da će proširenje biti visoko na agendi njihovog predsjedavanja Savjetom EU naglasila spremnost svoje zemlje da snažno i odlučno podrži Crnu Goru na evropskom putu.

- Rumunija je prijateljska zemlja za koju je važna stabilnost Zapadnog Balkana, pri čemu posebno cijenimo činjenicu da je Crna Gora faktor stabilnosti i država koja je učinila najznačajnije iskorake na putu integracije u EU, istakla je predsjednica Vlade Rumunije.   

U kontekstu jačanja parlamentarne saradnje predsjednica Vlade Dančila je prenijela predsjedniku Skupštine Brajoviću poziv da posjeti Rumuniju koji mu je uputio predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije.

YouTube 
Cloud                   

 

 

Galerija fotografija