četvrtak, 12 jul 2018 15:14

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio Trinaestojulske nagrade

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade u sastavu: predsjednik Rajko Todorović- Todor, i članovi prof. dr Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med Asim Dizdarević, donio je Odluku o dodjeli Trinaestojulske nagrade za životno djelo prof. dr Vukiću Puleviću.

Takođe, odlučeno je da se nagrada za 2018.godinu dodijeli:

- Krstu Andrijaševiću, vajaru, za izložbu „Lice Ogledalo“ i štampanje monografije „Krsto Andrijašević“;

- Aleksi Asanoviću, violončelisti, za ostvarenja u prethodne dvije godine;

- prof. dr Adnanu Čirgiću, za knjige „Dijalektologija crnogorskog jezika“ i „Crnogorska usmena tužbalica“.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, u svom izlaganju je istakao da je Crna Gora oduvijek bila usijano željezo na nakovanju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti.

„Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega – kamenja imamo odviše, tako gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan Dana državnosti Crne Gore. Ali, kao što se neki ljudi i djela ističu, tako se i 13.jul izdiže nad ostalim datumima, kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega. Bez obzira na sticaj okolnosti, vrlo često i svršenog čina pred koji je Crna Gora bila dovedena, ali i u volji i nevolji, njen put i oblik su oduvijek zavisili od vizija njenih prvaka, kako iz političkog, tako i iz sfera društvenog života“.

On je naveo da su Crnogorci pokazali da kao malo koji narod na zemljinoj kugli, imaju slobodoumni i slobodarski DNK, koji se posebno iskazao 13. jula 1941. godine, kao posljedica svih gena koji su slobodoljubivi ustanici ostavili svojim potomcima u nasljeđe, ali i u amanet.

„Što reći, osim – Slava im za obraz, čast, slobodu Crne Gore koju su prve decenije i ratovi XX vijeka vratili vjekovima nazad, ali i prve decenije XXI vijeka povele u vjekove naprijed, prije svega zahvaljujući pojedincima koji se nijesu odrekli našeg identiteta, a onda nanovo izvajali crnogorski duh, i vratili ih na nezamjenjivi kurs i put obnove nezavisnosti i samostalnosti Crne Gore za sva vremena“.

On je dodao da su zavjetnici 13. jula, kao i dobitnici Trinaestojulske nagrade ostavili dubok i neizbrisiv trag u prošlom i našem vremenu, kao što su naše rijeke ostavile duboke i neizbrisive klisure, ne na geografiji, već na obrazu Crne Gore.

Prof. dr Adnan Čirgić je u ime dobitnika zahvalio žiriju na ovogodišnjem izboru, naglasivši da nagrada koja nosi ime najsvjetlijega praznika u prekohiljadugodišnjoj crnogorkoj istoriji obavezuje i žiri i dobitnike.

„Činjenica da je žiri ove godine tu nagradu dodijelio onima čija je posvećenost Crnoj Gori i njezinoj antifašističkoj tradiciji neupitna, daje nam osnova da se nadamo da je država Crna Gora zakoračila u novo doba, u doba u kojem će cijeniti sebe i sopstvene vrijednosti po kojima je odavno prepoznata u svijetu. Ugled ovoga priznanja i značaj datuma povodom kojega se dodjeljuje mora biti jemstvo dobitnika da će istrajno i pošteno raditi na duhovnome i kulturnome razvitku Crne Gore.“

Odluku o dodjeli Trinaestojulske nagrade obrazložio je predsjednik Žirija, Rajko Todorović - Todor.

 

Uručivanje Trinaestojulskih nagrada  -  Izlaganje predsjednika Brajovića

youtube

cloud

pdfUvodno izlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

Uručivanje Trinaestojulskih nagrada

youtube

cloud

 Izlaganje Rajka Todorovića Todora
 

cloud

Izlaganje Adnana Čirgića

youtube

cloud