ponedjeljak, 09 jul 2018 16:05

Pohvale Crnoj Gori na godišnjem zasijedanju PS OEBS-a

- Sa crnogorskim zakonodavnim domom imamo veoma dobru saradnju, i u tom smislu predsjednik Skupštine je vrlo aktivan kao i članovi delegacije koji često učestvuju u našim aktivnostima. Parlamentarna skupština želi da radi više na Balkanu, da bude aktivnija, što se naravno odnosi i na Crnu Goru koja je značajno naprednija od drugih zemalja - kao članica NATO-a i kao kandidat za Evropsku uniju, sto će podrazumijevati i integracioni proces za koji se nadamo i želimo Crnoj Gori da bude još brži. Jer će on samoj zemlji donijeti više saradnje, mira i bolji život, rekao je između ostalog predsjednik PS OEBS-a Džordž Cereteli nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem koji predvodi delegaciju Skupštine na 27. godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Berlinu. 

Slični tonovi podrške čuli su se i u razgovoru sa generalnim sekretarom PS OEBS-a Robertom Montelom.

- Razgovarali smo između ostalog i o povratku opozicije u Skupštinu, a OEBS je uvijek pozivao na učešće, jer je to način poštovanja demokratije, i zahvaljujemo predsjedniku na smirivanju situacije i što se stara da se ovo dogodi.

- Misija OEBS-a u Crnoj Gori je vrlo snažna, obezbjeđuje savjetodavnu i podršku reformskim procesima u zemlji, i cijenimo činjenicu da Crna Gora sarađuje sa Misijom na veoma konstruktivan i napredan način –rekao je generalni sekretar PS OEBS.

Protekli izbori i dalje unaprjeđenje izbornog procesa bili su tema razgovora predsjednika Skupštine sa direktorkom ODIHR-a Ingeborg Solrun Gisladotir, koja je konstatovala da je vidljiv ogroman napredak izbornog ambijenta u Crnoj Gori kao i namjera državnih organa Crne Gore da se sa time i nastavi, što nije slučaj u svim državama. Predsjednik Brajović je zahvalio na dosadašnjoj podršci ODIHR-a u svim fazama izbornog procesa i izrazio očekivanje da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu. On je najavio dalji rad na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva do narednih parlamentarnih izbora 2020. godine.

Predsjednik Skupštine se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje u novoj Vladi Italije Guljermom Pikijem, koji je potvrdio snažnu podršku Italije evropskoj integraciji Crne Gore.

Predsjednik Brajović je učestvovao i na sastanku Grupe podrške Putu svile u okviru PS OEBS-a, čiji je Crna Gora jedan od 17 država osnivača. Grupa podrške ovoj inicijativi trenutno broji 23 države, a juče se pridružila i Francuska.

Delegacija Skupštine Crne Gore je prisustvovala prijemu čiji je domaćin bio predsjednik SR Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Tema ovogodišnjeg zasijedanja PS OEBS-a je „Implementacija obaveza OEBS-a: uloga parlamenata” i okupila je predstavnike parlamenata 56 država učesnica OEBS-a. Pored predsjednika Brajovića, delegaciju Skupštine u Berlinu čine poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

Godišnje zasijedanje PS OEBS se održava svake godine u julu mjesecu a sastoji se od sjednica Stalnog odbora, tri opšta odbora i plenarnih sjednica Skupštine.

Parlamentarna skupština postala je jedna od najvažnijih institucija OEBS-a, preuzimajući sve veću ulogu u oblasti demokratskog razvoja i praćenja izbora. Kao jedinstveni forum parlamentarne diplomatije, PS OEBS okuplja više od 300 parlamentarca iz 56 zemalja učesnica, podstiče jačanje međunarodne saradnje u cilju ispunjavanja obaveza OEBS-a u sveobuhvatnom konceptu bezbjednosti koga sačinjavaju političko-vojna, ekonomsko-ekološka, i ljudska dimenzija.

OSCE Berlin - Kadrovi
youtube         
cloud