subota, 02 jun 2018 08:05

Li Džanšu: Nastavićemo da ohrabrujemo kineske kompanije da ulažu u Crnu Goru

-  Kina poštuje put razvoja Crne Gore i raduje se njenom napretku ka Evropskoj uniji. Kina i Crna Gora imaju više zajedničkih projekata, od kojih se neki realizuju, a ostali su u pripremnoj fazi. Nastavićemo sa ohrabrivanjem kineskih kompanija da investiraju u velike projekte u Crnoj Gori – rekao je predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšu na sastanku sa  predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Mnogo je načina za zajednički rad, razmjenu iskustava i znanja u brojnim oblastima, u okviru multilateralnih projekata Pojas i put, mehanizma 1+16 ali i direktnom saradnjom. Potrebno je podstaći insitucije na intenzivnije djelovanje, a zakonodavni organi preko Grupa prijateljstva i pojedinih odbora treba da razmatraju konkretna pitanja od obostranog interesa, saglasili su se Li i Brajović.

Predsjednik Brajović je rekao da Crnoj Gori imponuje posvećeno prijateljstvo značajne države koja bilježi kontinuirani ekonomski rast i koja u Crnu Goru ulaže kroz projekte infrastrukture, energetike, medicine, obrazovanja. Na nama je da stvorimo preduslove za još obimniju dugoročnu saradnju – istakao je predsjednik crnogorske Skupštine.  

Pored sastanka sa dvojicom lidera iz vrha kineskog rukovodstva Li Džanšuom i Vang Jangom, predsjednik Brajović je u Kini dočekan na najvišem nivou u najuglednijim privrednim i kulturnim institucijama, medicinskim istraživačkim centrima, a sastaće se i sa studentima iz Crne Gore koji studiraju u Kini.

 

VIDEO 

Pokrivalice - Kina
youtube             
cloud