četvrtak, 31 maj 2018 08:09

Predsjednik Skupštine u zvaničnoj posjeti Kini

- Saradnjom najviših zakonodavnih organa Crne Gore i NR Kine pruža se važna podrška povećanju obima ekonomske saradnje i daljem razvoju odnosa u brojnim drugim oblastima između država koje njeguju pobjednički duh i uzajamno povjerenje – zaključili su predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta Vang Jang, na čiji poziv predsjednik crnogorskog parlamenta boravi u zvaničnoj posjeti Kini.

Uz povećanje robne razmjene od 40%, u prethodnoj godini je udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu, a takođe je dupliran broj kineskih turista u Crnoj Gori.

Kina gradi autoput u Crnoj Gori i to je najveći infrastrukturni projekat od višestrukog razvojnog značaja za našu zemlju, što između ostalog ovu prijateljsku državu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera naše zemlje – istakao je predsjednik Brajović. On je podsjetio da je Crna Gora jedan od prvih potpisnika i korisnika inicijative „Pojas i put“ kao i mehanizma „1+16“ čiji je Kina inicijator a cilj ovih dugoročnih investicionih projekata je infrastrukturno, energetsko, finansijsko i kulturno povezivanje država Azije, istočne Afrike, Bliskog Istoka i Evrope.

Predsjednik Svekineskog narodnog političko-konsultativnog savjeta kao najvišeg političko-savjetodavnog tijela u zemlji, istakao je značaj razmjene posjeta na visokom nivou i potrebu nastavka razvojnog trenda u odnosima dvije države. U skladu sa tim nastojanjem, Skupština Crne Gore je jedan od pet parlamenata u svijetu čiji su predsjednici ove godine pozvani u zvaničnu posjetu NR Kini. Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i Kina mogu biti primjer dobrog partnerskog odnosa u političkoj i ekonomskoj saradnji, bez obzira na razlike u veličini država i njihovoj geografskoj udaljenosti.

Predsjednik Brajović će se tokom posjete Kini između ostalog sresti i sa predsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšuom. Prema Ustavu NR Kine, Svekineski narodni kongres predstavlja najviše zakonodavno tijelo u zemlji, dok je Svekineski narodni politički konsultativni savjet najviše političko-savjetodavno tijelo NR Kine. Ova dva državna tijela najčešće zasijedaju jednom godišnje, u trajanju od 14 dana i poznati su kao ,,Dva zasijedanja". U martu ove godine je izabrano novo rukovodstvo, a predsjednik Skupštine je prvi državni zvaničnik Crne Gore koji se sa njima sastao.

 

Susret Brajović - Jang

youtube           

cloud