srijeda, 09 maj 2018 15:58

Predsjednik Skupštine otvorio okrugli sto pod nazivom „Odoljeti populističkim pokretima“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas okrugli sto pod nazivom „Odoljeti populističkim pokretima“. Predsjednik Brajović kazao je u uvodnom izlaganju da je druga godina zaredom da crnogorska Skupština povodom Dana pobjede promišlja antifašizam, njegove vrijednosti i što je od njih ostalo više od pola vijeka kasnije. „Zato smo i ove godine dali sebi zadatak – da se okupimo, govorimo o antifašističkim vrijednostima u širem smislu i diskutujemo o sljedećem: sa čime nas sadašnjost suočava i kako se to danas odolijeva populističkim pokretima; koje su savremene tendencije i ko su politički uzori mladima; kako se braniti od poigravanja emocijama i prividnog poistovjećivanja sa problemima društva; čemu teže ove političke struje i koje su im sljedeće faze“, kazao je predsjednik Brajović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore rekao je da vjeruje da su, kada je o Crnoj Gori riječ, krupne političke odluke već donijete i dodao da nas „balkanska istorija, međutim, s vremena na vrijeme surovo opomene da naše postojanje na ovim prostorima zahtijeva kontinuirano i strateško njegovanje vrijednosti koje to društvo čine zdravim i guraju ga naprijed. Držeći se antifašističkih vrijednosti Crna Gora je pokazala da različitosti grade jedinstveni crnogorski građanski identitet suživota i sinergije nacija, vjera i kultura.“

Moderator diskusije dr Dragutin Papović, istoričar, poslanik u Skupštini Crne Gore, honorarni profesor na Univerzitetu Crne Gore kazao je da je u Crnoj Gori preživjela istorijska istina te da smatra da se istorija mora preispitivati ali bez revizije istine. Papović je dodao da smatra da dobro iz komunizma treba zadržati i prilagoditi savremenom dobu.

Akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore podsjetio je da organizacija iz koje dolazi njeguje vrijednosti antifašizma i dodao da je na temu populizma zanimljivo razgovarati posebno o tome kako se on manifestuje u Crnoj Gori i da li i na koji način privlači mlade ljude. Akademik je još kazao da je sveprisutna zloupotreba istorijskih činjenica zbog čega bi država trebalo efikasnije da reaguje.

Prof. dr Janez Drobnič, sociolog, profesor na Univerzitetu Primorska u Kopru i predavač na programu mobilnosti EU na Filozofskom fakultetu UCG naglasio je da prilike poput današnjeg okruglog stola treba iskoristiti za razmjenu mišljenja o opasnosti stvaranja fašističkih inicijativa u bilo kojem obliku.

Doc. dr Aleksej Kišjuhas, sociolog, docent na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, redovni kolumnista dnevnog lista 'Danas' akcenat je stavio na pitanje kako danas odoljeti populizmu budući da oni koji ga zagovaraju znaju način na koji mogu da dođu do određene grupe ljudi.

Doc. dr Biljana Maslovarić – profesorka sociologije, prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore podsjetila je da je na današnji dan, davne 1942. godine, kao antifašista i Narodni heroj, Ljubo Čupić u nasljeđe ostavio svoj posljednji osmijeh za, kako je rekla, slobodu, jednakost i pravdu.

Mr Goran Radojičić, književni kritičar i teoretičar, urednik brojnih izdanja udžbenika za osnovnu i srednju školu, kao jedan od uvodničara diskusije, takođe je govorio o važnosti savremene percepcije antifašizma i uticaju na mlađu populaciju.

U diskusiji su učestvovali i poslanici Skupštine Crne Gore, profesori istorije, mladi antifašisti, predstavnici SUBNOR-a.

pdfIzlaganje predsjednika Brajovića na diskusiji pod nazivom „Odoljeti populističkim pokretima“

youtube

cloud