utorak, 13 mart 2018 15:43

Predsjednik Azerbejdžana Alijev o Crnoj Gori kao prijateljskoj zemlji i važnom investicionom partneru

Crna Gora i Azerbejdžan se dobro poznaju, naše države su za kratko vrijeme uspostavile snažne međusobne odnose, zbog toga je Crna Gora poslije Turske zemlja sa najvećim direktnim investicijama Azerbejdžana, jer investitori za svoje projekte biraju prijateljske zemlje – istakao je predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem koji boravi u zvaničnoj posjeti ovoj državi. Razmjena posjeta na svim nivoima je važna kako bi se razmotrili načini za dodatno unaprjeđenje odnosa dvije države, među kojima parlamentarna saradnja ima svoju važnu ulogu – smatra predsjednik Azerbejdžana.

Predsjednik Skupštine Crne Gore istakao je značaj prijateljskih odnosa i međusobnog povjerenja za saradnju u svim oblastima, prevashodno ekonomskoj u kojoj postoji još mnogo prostora za jačanje prije svega spoljno-trgovinske razmjene. Govoreći o strateškim projektima Azerbejdžana i Crne Gore, Brajović je akcentovao turistički kompleks Portonovi, i izrazio stav da će planirano imenovanje diplomatskog predstavnika Crne Gore u Bakuu dodatno olakšati i ubrzati veze naših država i naroda. Vezano za problem Nagorno-Karabaha, predsjednik Skupštine je iznio očekivanje iznalaženja mirnog rješenja u okviru Minsk pregovaračkog procesa i pružio podršku naše zemlje  teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

U svom izlaganju na međunarodnoj konferenciji „Uloga parlamentaraca u jačanju ekonomske saradnje i kulturnih veza na Putu svile“, predsjednik Skupštine Crne Gore je rekao da živimo u digitalnom vremenu kada je informacija jednaka jednom dodiru ili kliku:

- Ali naš cilj i cilj ove konferencije nije virtuelan, već stvaran, i prioritet joj je da se uspostavi dijalog o što lakšoj komunikaciji svih vrsta saobraćaja i logistike. Kako svaki dijalog podrazumijeva sagovornika, vjerujem da je došlo vrijeme da se još snažnije posvetimo povezivanju istoka i zapada. Zato - što prije i lakše omogućimo komunikaciju - prije ćemo spoznati prolaznost razlika, a vječnost svih vrsta dijaloga – rekao je Brajović.

Govoreći o Crnoj Gori u društvu mnogo većih i moćnijih država, njenoj istoriji i kulturi, kao i posvećenosti dobrim odnosima sa svim državama, Brajović je rekao:

- Nemamo Mahabharatu, Ilijadu i Odiseju, ali imamo najstariju štampariju kod Južnih Slovena i Gorski Vijenac. Nemamo Homera, ali imamo Njegoša. Nemamo u književnosti Huseina Džavida, ali imamo njegovu bistu u najljepšem parku glavnog grada. Nemamo Azurnu obalu, ali imamo Jadransku. Nemamo Himalaje, ali imamo Durmitor. Neki su izgubili obraz u prošlosti, ali Crna Gora nije. Sačuvala je i svoj obraz, i svoje građane, ali i mnogima obezbijedila dom i mjesto pod suncem krajem prošlog vijeka na Balkanu. Između ostalog, i zato nam je Evropska unija otvorila vrata, kroz koja ćemo ući narednih godina.

Brajović će se tokom dvodnevnog boravka u Azerbejdžanu sresti sa svim najvišim zvaničnicima ove države. U delegaciji Skupštine Crne Gore nalazi se i poslanik Bogdan Fatić.

Grupa PS OEBS-a za podršku Putu svile, čiji je Crna Gora jedna od osnivača, okuplja 22 države iz središnje Azije i Evrope, a temelji se na potrebi jačeg ekonomskog, transportnog i trgovinskog povezivanja zemalja učesnica PS OEBS-a koje svojim geografskim položajem i istorijskim vezama čine drevni trgovački pravac kojim se u kasnom Srednjem vijeku trgovalo i koji je povezivao Sredozemlje i Istočnu Aziju.

Izvodi iz izlaganja predsjednika Brajovića

youtube

cloud

Kadrovi - Baku

youtube

cloud