petak, 09 mart 2018 17:59

Predsjedniku Skupštine predstavljen projekat “Podrška javnim medijskim servisima u zemljama zapadnog Balkana”

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je Vojislava Raonića, lidera tima regionalnog projekta Evropske unije “Podrška javnim medijskim servisima u zemljama zapadnog Balkana”. Riječ je o projektu Evropske Komisije kojim će u narednih dvije i po godine angažmanom konzorcijuma predvođenog Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) biti omogućen doprinos reformama i profesionalnom razvoju Javnih medijskih servisa Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, sa ciljem produkcije pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog sadržaja.

Predsjednik Skupštine je iskazao zadovoljstvo što je za sjedište projekta određena Podgorica, i iznio očekivanje da će nadležni skupštinski odbori aktivnim učešćem doprinijeti njegovom uspjehu. Projekat predviđa aktivnosti koje imaju za cilj da podrže stabilne i održive mehanizme za finasiranje javnih medijskih servisa, smanjivanje političkog uticaja na njihov rad, kao i unapređenje kvaliteta programa kroz tješnju regionalnu saradnju nacionalnih javnih emitera.

Brajović je istakao značaj jednog od očekivanih rezultata projekta da će biti uspostavljen kodeks ponašanja za izbor članova upravljačkih tijela Javnog servisa, koje verifikuje Skupština. On je iskazao uvjerenje da će i na taj način fokus pažnje biti preusmjeren sa upravljačkih tijela na profesionalce koji proizvode program.   

Predsjednik Skupštine je takođe naglasio da i ovaj projekat pokazuje značaj evropskih integracija za Crnu Goru u svim oblastima pa i podršci Javnom servisu, uz očekivanje da će podizanje profesionalnog nivoa medijske kuće finansirane od strane građana Crne Gore, doprinijeti unaprjeđenju sveukupne medijske slike u državi.

 

Susret Brajović - Raonić

youtube