utorak, 27 februar 2018 15:00

Crna Gora i BiH njeguju dobrosusjedsku politiku i regionalnu saradnju

Tokom razgovora predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadaka, konstatovano je da dvije države u kontinuitetu razvijaju prijateljske odnose i saradnju zasnovanu na višestrukoj povezanosti. U kontekstu jačanja regionalne stabilnosti posebno je istaknuta važnost njegovanja dobrosusjedske politike i regionalne saradnje.

Sagovornici su pozdravili nedavno usvojenu Strategiju o proširenju za Zapadni Balkan, u kojoj je jasno naznačena evropska perspektiva država regiona, kao i važnost vrednovanja individualnih dostignuća svake zemlje na putu ka Evropskoj uniji. 

Predsjednik Brajović je istakao da je za Crnu Goru, kao državu koja je najviše odmakla u procesu evropske integracije, poštovanje principa regate od izuzetne važnosti, pri čemu je potvrdio spremnost naše zemlje da  svim državama Zapadnog Balkana pomogne na evropskom putu.

Ministar Crnadak je naglasio da je teško zamisliti budućnost Zapadnog Balkana van konteksta Evropske unije, koji  je važan za jačanje demokratije, institucija i vladavine prava.

Tokom susreta dvojice zvaničnika razmijenjena su mišljenja o aktuelnim ekonomskim prilikama, te istaknuto da je preduslov intenzivnije ekonomske saradnje bolja infrastrukturna povezanost dvije zemlje.

youtube

cloud