subota, 24 februar 2018 15:15

Predsjednik Parlamenta Austrije: Crna Gora je uzorna država na putu ka EU

Austrija će i tokom predsjedavanja Evropskom unijom snažno podržati približavanje Zapadnog Balkana zajednici evropskih naroda, pri čemu Crna Gora može predstavljati uzor i model svojim jasnim zalaganjima na putu ka članstvu u Uniji – rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Volfgang Sobotka na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem. Predsjednik Sobotka smatra da Berlinski proces pruža smjernice u procesu proširenja, ali da ispunjavanje kriterijuma treba da predstavlja temeljni princip napretka država kandidata za ulazak u EU. Razmijenjena su mišljenja i o prilikama u regionu i evropskoj perspektivi drugih država kandidata

Kada je riječ o bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom,  predsjednik austrijskog parlamenta smatra istorijske veze, kulturnu povezanost i posvećenost zajedničkoj evropskoj perspektivi dobrom osnovom za jačanje saradnje dviju država u brojnim oblastima, prevashodno u turizmu  i kulturi.

Predsjednik Skupštine Crne Gore zahvalio je na iskrenoj podršci koju Austrija pruža evropskoj politici Crne Gore, između ostalog i kroz prilike za razmjenu znanja i iskustava sa ovom prijateljskom državom. Tokom razgovora je bilo riječi i o parlamentarnoj saradnji kao dobrom modelu u daljem razvoju političkih odnosa, a kao uspješan zajednički projekat navedene su Demokratske radionice koje je inicirala ranija predsjednica parlamenta Austrije Barbara Pramer.

-  U prijateljskom i iskrenom razgovoru sa predsjednikom parlamenta Austrije, države koja će od jula predsjedavati Evropskom unijom, dobio sam uvjeravanja da će Austrija biti pravi promoter interesa Crne Gore na njenom integracionom putu – izjavio je nakon sastanka predsjednik Skupštine Crne Gore.

Rezimirajući posjetu Beču, Brajović je rekao da je u mnogobrojnim susretima sa visokim zvaničnicima OEBS-a i država članica EU, jednodušno ocijenjeno da je Crna Gora dobar primjer doprinosa regionalnoj stabilnosti i da će, ukoliko nastavi postojećim putem i dinamikom, biti prva sljedeća članica EU. Crna Gora je veoma prisutna u međunarodnim organizacijama na svim nivoima, a parlamentarna saradnja daje izvanredne rezultate u sticanju objektivne slike o prilikama u Crnoj Gori.

-  Bilo je dosta riječi i o predsjedničkim izborima, o aktivnostima parlamenta na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva. Ono je već izdržalo provjeru na parlamentarnim izborima 2016, a sada je primjenom preporuka iz izvještaja ODIHR-a obezbijeđen još povoljniji izborni ambijent. Sa predstavnikom OEBS-a za medije zajednički je konstatovano da je država -  posebno povećanjem budžeta za Javni servis -  dosta uradila da obezbijedi pretpostavke za što veću nezavisnost ali i profesionalan i objektivan rad ove kuće, što predstavlja naš zajednički interes.

Sastankom sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović završio je boravak u Beču povodom Zimskog zasijedanja PS OEBS-a.   

 

Izjava predsjednika Brajovića

 
Susret sa predsjednikom Parlamenta Austrije - KADROVI