četvrtak, 22 februar 2018 18:40

Predsjednik Skupštine govorio na zimskom zasijedanju PS OEBS-a

-  Svjesni činjenice da je svaka država snažna onoliko koliko su jake njene institucije,  mi u Crnoj Gori - od obnove državnosti 2006. godine, marljivo radimo na jačanju vladavine prava i snaženju demokratskog kapaciteta naših institucija. Nakon sprovođenja zahtjevnih reformi i ispunjavanja neophodnih kriterijuma, prošle godine postali smo 29. članica NATO –a. Sada sve raspoložive kapacitete društva još snažnije usmjeravamo ka ostvarenju drugog vanjskopolitičkog prioriteta naše zemlje – članstva u Evropsku uniju. Proces evropske integracije doživljavamo kao najbolji okvir za sprovođenje sveukupnih reformi i dostizanje najviših standarda, koji imaju za primarni cilj unaprjeđenje kvaliteta života svakog našeg građanina – rekao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u svom obraćanju učesnicima Zimskog zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču.

U susret predsjedničkim izborima, predsjednik Skupštine je u svom govoru podsjetio na činjenicu da je većina preporuka ODIHR-a usvojena, pa predstojeće izborne cikluse u Crnoj Gori dočekujemo sa dodatno unaprijeđenim izbornim zakonodavstvom.

-  Nijesu usvojene izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, s obzirom na to da smo se suočili sa apsurdnom situacijom: opozicija kojoj je izgovor za izborne neuspjehe izborni ambijent, nije pokazala spremnost da doprinese njegovom unaprjeđenju. Predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori će pratiti posmatrači OEBS/ODIHR, kao i posmatrači Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koji su pozitivno odgovorili na poziv koji sam im uputio istoga dana kada sam i raspisao izbore – zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom bilo je riječi

o daljoj podršci ove organizacije reformama u Crnoj Gori, posvećenosti Skupštine multilateralnim forumima, kao i izuzetnoj saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori. Generalni sekretar smatra da je usvajanje izmjena izbornog zakonodavstva u Skupštini  odličan korak na ispunjavanju preporuka ODIHR-a nakon parlamentarnih izbora 2016. godine i naglasio da ostatak opozicije treba da se vrati u Skupštinu kako bi služila interesima svih građana.

-  Bojkotom rada Skupštine ne može se postići ništa, ali političkim dijalogom može. S obzirom da se približavaju predsjednički izbori, ohrabrio bih sve političke partije da se ponašaju odgovorno i u skladu sa svojim dužnostima – naglasio je generalni sekretar OEBS-a.   

On je naglasio da će Misija OEBS-a u Crnoj Gori nastaviti da pruža tehničku podršku DIK, kako bi ojačao kapacitete za sprovođenje izbora.

-  OEBS-ova misija na terenu u Crnoj Gori već dugo sarađuje sa vašim Parlamentom, i nastaviće da radi u partnerstvu sa crnogorskim nadležnim organima u cilju zajedničkog sprovođenja planiranih aktivnosti – zaključio je Greminger.

Vinćenco Amendola, podsekretar Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije  - države koja u 2018. predsjedava OEBS-om nakon susreta sa predsjednikom Brajovićem je izjavio:

-  Zahvaljujem predsjedniku Skupštine Crne Gore na njegovom radu i poslu koji obavlja Crna Gora. Iznad svega zahvaljujem crnogorskom rukovodstvu koje je napravilo značajne iskorake. Tu mislim na integraciju u NATO, veliki rad u okviru OEBS-a -  uz podršku velikog broja prijatelja, među kojima i Italije - i integraciju u Evropsku uniju. U jednom komplikovanom trenutku za međunarodne odnose savezi moraju biti ojačani. Prisustvo Crne Gore u NATO jača sve zajedno.” 

Predsjednik Brajović će u nastavku Zimskog zasijedanja OEBS-a imati niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima OEBS-a, kao i sa predsjednikom Parlamenta Austrije.

U delegaciji Skupštine Crne Gore nalaze se poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević.

 

- pdfIzlaganje predsjednika Brajovića

- pdfIzjava Tomasa Gremingera, generalnog sekretara OEBS-a

- pdfIzjava Vićenca Amendole, podsekretara MVP Italije, države koja predsjedava OEBS-om 

 

VIDEO
Izlaganje predsjednika Brajovića
cloud       
 
Izjava generalnog sekretara OEBS-a Tomasa Gremingera
youtube           
cloud         
 
Izjava Vićenca Amendole
youtube          
 
Pokrivalice - OEBS Beč
youtube           
cloud