utorak, 20 februar 2018 11:26

Brajović i Jakab o mjerama za očuvanje javnog zdravlja

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa direktorkom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Žužanom Jakab, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Brajović je kazao da do sada ostvareni rezultati, u saradnji sa SZO, predstavljaju osnovu za intenziviranje pružanja ekspertske podrške, u cilju unaprjeđenja cjelokupnog zdravstvenog sistema u Crnoj Gori. Istakao je odlučnost države da unaprjeđenje javnog zdravlja ostane u fokusu i tokom procesa implementacije UN Agende za održivi razvoj. Predsjednik Brajović je takođe naglasio  da Skupština Crne Gore, kao krovna zakonodavna vlast i direktni predstavnik građana, kroz donošenje adekvatnih zakonskih rješenja ima važnu ulogu u prevenciji štetnih uticaja na zdravlje građana.

Direktorka Jakab je pohvalila doprinos Crne Gore u promociji rada Zdravstvene mreže za Jugoistočnu Evropu, kao i programa saradnje malih zemalja. Ona je izrazila očekivanje da će regionalne platforme za mobilizaciju resursa i razmjenu znanja i iskustava biti korišćene u definisanju i pružanju efikasnog i održivog odgovora na zajedničke izazove sa kojima se suočavaju zdravstveni sistemi zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanku sa direktorkom Jakab prisustvovao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

youtube

cloud