Print this page
četvrtak, 08 februar 2018 15:06

Delegacija Skupštine imala brojne susrete uoči Molitvenog doručka

Drugog dana boravka u Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović  sastao se sa predsjednikom Helsinške komisije senatorom Rodžerom Vikerom, predsjednikom i izvršnim direktorom Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) dr Džonom Hamreom i predsjednicom Njemačkog Maršalovog Fonda SAD dr Karen Donfrid. Predsjednik Skupštine imao je sastanak i u Heritedž fondaciji, a učestvovao je i u dijelu aktivnosti organizovanih u okviru 66. Nacionalnog molitvenog doručka.

U svim razgovorima je istaknuta važnost nastavka aktivnog angažmana SAD na daljem jačanju transatlantskih veza i saradnje. Kada je riječ o integracionim procesima, predsjednik Brajović je naglasio značaj snažnije afirmacije „principa regate“ kako bi se na pravi način stimulisali pozitivni promjeri, kao što je to bilo u slučaju prijema Crne Gore u NATO.

Senator Viker, predsjedavajući Helsinške komisije i potpredsjednik PS OEBS, između ostalog je ohrabrio Crnu Goru da istraje na putu reformi posebno u oblasti vladavine prava, dok je dr Džon Hamre, koji je bio i zamjenik 26. sekretara odbrane SAD, ocijenio članstvo Crne Gore u NATO višestruko značajnim. Transatlantsko savezništvo ponovo se našlo u fokusu pažnje SAD-a, a to je ujedno bio i poziv za buđenje i jačanje svijesti o potrebi snažnijeg prisustva SAD u regionu.

Dr Karen Donfrid, koja je obavljala dužnost glavne savjetnice predsjednika za Evropu u administraciji predsjednika Obame, kazala je da su prepoznati napori koje je Crna Gora uložila kako bi postala članica NATO, što je bilo u fokusu pažnje s obje strane Atlantika.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović koji se nalazi u delegaciji Skupštine koja boravi u Vašigtonu, imao je odvojene susrete sa senatorima Rojem Blantom i Džoom Mansinom, kao i kongresmenima Majkom Dojlom, Rendijem Haltgrenom i Rodžerom Maršalom. Potpredsjednik Gvozdenović je dodatno  istakao značaj članstva Crne Gore u NATO ne samo za našu zemlju, već za čitav region, naročito u kontekstu potrebe slabljenja uticaja ideja na Balkanu baziranih na protivljenju zapadnim vrijednostima.  

youtube

cloud

Galerija fotografija