srijeda, 17 januar 2018 14:22

Održan konsultativni sastanak o predsjedničkim izborima

U Skupštini Crne Gore danas je na poziv predsjednika parlamenta Ivana Brajovića održan konsultativni sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka povodom predsjedničkih izbora koje će raspisati u petak, 19. januara.

Sastanku su prisustvovali predsjednici partija parlamentarne većine: Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović, Bošnjačke stranke Rafet Husović, Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, Nove demokratske snage Forca Nazif Cungu, Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka, Albanske alternative Đerđ Camaj i Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović.

Na sastanku je bilo riječi o uslovima i okolnostima pod kojima će se održati predstojeći predsjednički izbori. Sagovornici su ocijenili značajnim činjenicu da je Skupština Crne Gore kroz usvojene zakone i primjenu OEBS preporuka dodatno unaprijedila izborne uslove, samim tim i ambijent u kojem će se izbori odvijati.

Ocijenjeno je da je današnji sastanak još jedan pokazatelj odgovornosti i zrelog pristupa relevantnih političkih subjekata pitanjima od interesa države i njenih građana. Konstatovano je takođe da je u protekloj godini nakon parlamentarnih izbora država ojačala pravni i politički sistem koji je prijetio da bude poljuljan od strane nekih unutrašnjih i spoljašnjih subjekata.   

Predsjednici partija su zauzeli jedinstven stav da će voditi pozitivne kampanje i neće ni na koji način doprinositi rastu tenzija.

Nakon sastanka, predsjednik Skupštine se obratio medijima i rekao da će izbore raspisati u petak, 19. januara, kada će saopštiti datum njihovog održavanja.

Predsjednik Brajović je rekao da su svi relevantni politički subjekti koji pokazuju odgovoran pristup prema važnim pitanjima ovog društva bili danas na sastanku.  On je konstatovao da odsustvo opozicije sa današnjeg sastanka, jasan pokatelj ozbiljnih poteškoća prije svega u međusobnoj komunikaciji opozicije, koja ne može da zakaže zajednički sastanak, pa nije ni bilo realno očekivanje da dođu na konsultacije oko predsjedničkih izbora i suoče se sa argumentima i vladajućom većinom.

- Sa druge strane, mi radimo posao za koji su nas građani izabrali, štitimo Ustav i državu – rekao je Brajović.

Predsjednik Skupštine je rekao i da je danas razgovarao sa predstavnicima međunarodne organizacije za praćenje izbora (ODIHR)  i da je njima na osnovu konkretnih pokazatelja potpuno jasno da su državni organi učinili sve što je traženo da izborni ambijent bude još bolji i transparentniji, i da izborni uslovi budu jednaki za sve.

 

VIDEO  

Konsultativni sastanak - kadrovi
youtube           
cloud     
 
Izjava predsjednika Brajovića
youtube           
cloud