srijeda, 17 januar 2018 11:55

Predsjednik Skupštine razgovarao sa Misijom ODIHR-a

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je danas sa predstavnicima Misije ODIHR-a, zamjenikom šefa Odeljenja ODIHR-a za izbore Ričardom Lapinom i savjetnicom za izbore Tamarom Otiašvili.

Misija ODHIR-a će se baviti ocjenom predizbornog ambijenta i pripreme predstojećih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, na osnovu kojih će ODIHR donijeti odluku o sprovođenju neophodnih aktivnosti u posmatračkom procesu, a na poziv državnih organa Crne Gore.

Predsjednik Skupštine iskazao je zahvalnost ODHIR-u na kontinuirano dobroj saradnji, pozitivnom izvještaju i preporukama nakon posljednjih parlamentarnih izbora. Usvajanje preporuka je rezultiralo izmjenama u dijelu izbornog zakonodavstva, čime je dodatno unaprjeđen izborni ambijent. Gotovo sve preporuke, tačnije 17 od predviđenih 18 je obuhvaćeno izbornim zakonima za koje je bila potrebna podrška natpolovične većine poslanika, dok jedan zakon nije usvojen zbog neučestvovanja opozicije u radu Skupštine.  

Predsjednik Brajović je sagovornike takođe upoznao sa aktivnostima Skupštine i   konstatovao da je neophodna posvećenost političkih subjekata i institucija u pripremama za predstojeće izbore.

Na sastanku je pored izmjena izbornog zakonodavstva takođe bilo riječi i o načinu rada i procedurama u okviru pojedinih odbora i skupštinskog plenuma.

Predsjednik Brajović je najavio da će Skupština Crne Gore ostati otvorena za buduće sugestije i preporuke ODHIR-a, radi postizanja što većeg stepena povjerenja svih strana u izborni proces u Crnoj Gori.

 

Predsjednik Skupštine sa Misijom ODIHR-a
youtube           

cloud