petak, 27 oktobar 2017 16:43

Zapadni Balkan neraskidivi dio Evrope

  • Naše države su po svojoj istoriji i tradiciji neraskidivi dio Evrope, koja bez mirnog, bezbijednog, ekonomski jakog i naprednog Zapadnog Balkana ne može postići dugoročnu stabilnost i sveukupan prosperitet – kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, na Osmoj konferenciji predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana u Budimpešti.

Predsjednik Brajović je bio glavni govornik na tematskoj sesiji Konferencije  „Bezbjednosna dimenzija Zapadnog Balkana - Saradnja: Doprinos bezbijednosti Evrope“.

  • Istorija nam je pokazala koliko je pogubno kada ne razgovaramo, kad se ne dogovaramo, a koliko možemo biti snažni kada smo spremni da sarađujemo i budemo otvoreni za sagledavanje šireg konteksta. To, prije svega, podrazumijeva izlaženje iz uskih okvira sopstvenih interesa, razumijevanje da napredak bilo koje zemlje našeg regiona daje impuls razvoju svih ostalih. Podrazumijeva i otvoren, iskren dijalog, sagledavanje sopstvenih nedostataka koje treba otklanjati, ali i dijeljenje sopstvenih i primjenu dobrih praksi susjeda. Podrazumijeva i češću, sadržajniju i bržu komunikaciju između naših lidera, parlamenata, vlada, privrednika i svih ostalih segmenata društva kako bi se naš zajednički glas što bolje čuo u širem okviru Evrope. Jedino tako ćemo promijeniti sliku o Balkanu kao prostoru koji proizvodi više istorije nego što može da konzumira i zajednički izgraditi sliku regiona koji je sve svoje raznolikosti i iskustva pretvorio u svoje prednosti i kao jedinstven region ujedinjenoj Evropi dao novi kvalitet – kazao je, između ostalog, Brajović.

U okviru sesije posvećene evropskoj integraciji, predsjednik Brajović je posebno istakao važnost poštovanja „principa regate“, koji podrazumijeva vrjednovanje napretka svake države na osnovu individualnog učinka, rekavši da, pored toga što je jedini pravedan pristup, od presudne je važnosti za očuvanje entuzijazma i motivaciju država kandidata.

Tokom boravka u Mađarskoj, predsjednik Brajović je imao odvojene bilateralne sastanke sa predsjednikom Parlamenta Mađarske Laslom Koverom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, kao i sa predsjednicima parlamenata Albanije Gramozom Ručijem, Makedonije Talatom Džaferijem, oba doma Parlamentarne skupštine BiH Ognjenom Tadićem i Borjanom Krišto, kao i predsjednikom parlamenta Kosova Kadrijem Veseljijem.

Uoči konferencije, u Ambasadi Crne Gore u Budimpešti održan je sastanak predsjednika Skupštine sa šefovima sedam diplomatskih predstavništava koja Crnu Goru pokrivaju nerezidentno iz Mađarske. Glavne teme razgovora bile su  usmjerene na aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, kao i odnose sa državama Zapadnog Balkana.

 

Prilog:

pdfIntegralno izlaganje Ivana Brajovića na sesiji posvećenoj bezbijednosnoj dimenziji saradnje Zapadnog Balkana. 

pdfIzjava ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta nakon susreta sa Ivanom Brajovićem 

pdfIzjava predsjednika Skupštine Crne Ivana Brajovića 

pdfIzjava predsjednika Parlamenta Mađarske Lasla Kovera

 

VIDEO

Izjava predsjednika Brajovića

youtube         
cloud  

Izjava - Kover predsj parlamenta Mađarske
youtube         
 
Izlaganje predsjednika Brajovića - Budimpešta
youtube       
cloud   
 
Kadrovi izlaganje i bilaterale
youtube         
cloud   
 
Izjava MVP Mađarske Szijjarto
youtubeyoutube        
 
Susret sa nerezidentnim ambasadorima
youtube        
cloud