subota, 14 oktobar 2017 17:23

Na Petrovaradinu otvorena izložba slika „Likovna zbirka Skupštine Crne Gore”

      • Nije slučajno što ovu zbirku prvi put van Crne Gore predstavljamo ovdje, jer znamo da prijateljski odnosi naših zemalja traju dugo. Bilo je u istoriji i biće u budućnosti nerazumijevanja i nesporazuma, ostvarenih i neostvarenih ambicija raznih političkih i ideoloških struktura, ali rješavala su to davna vremena sa raznim posljedicama, i rješavaće naredna. Prošlost je zaloga, kao što je sadašnjost amanet našim budućim generacijama od „Panoskog“ do Jadranskog mora. Vječne su Crna Gora i Srbija, ali ljudi nijesu vječni. Zato „ljudski“  - u ljubavi, povjerenju i poštovanju proživimo naš vijek pod ovim divnim suncem, u našim divnim zemljama obasutim prirodnim ljepotama i nadojenim talentovanim ljudima, ukrašenim izvanrednim djelima svih umjetnosti. Za to su mi večeras svjedoci djela 19 umjetnika koji su neprocjenjiva pratnja crnogorskoj delegaciji u posjeti državi Srbiji - rekao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović  na prijemu koji su u Svečanim salonima na Petrovaradinu priredili ambasador Branislav Mićunović i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš, kojom prilikom je otvorena izložba slika “Likovna zbirka Skupštine Crne Gore”.

U izjavi za prisutne medije, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović je između ostalog rekao:

      • Neprestano se staramo oko toga da kultura bude dobar kontekst, dobar tepih politici. Kultura je najjače sredstvo za uzvišene i plemenite gestove Ii osjećanja. Ova izložba ostavlja dubok utisak. Ona priliči ovom prostoru i ljudima koju su veceras ovdje, a to su crnogorska dijaspora i naši gosti pretežno iz Vojvodine. Eto jednog gesta I prilke da vide svoje slikare, da vide veceras djela koja možda nikada nisu vidjeli, a naši i njihovi gosti da dožive energiju ovakvih 19 djela.

Izložba „Likovna zbirka Skupštine Crne Gore” poklon je crnogorskoj dijaspori i cijeloj kulturnoj javnosti Srbije povodom posjete delegacije Skupštine Crne Gore Republici Srbiji. Reprezentativna dijela crnogorskih i regionalnih slikara u vlasništvu Skupštine, prvi put se prikazuju van granica Crne Gore.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potredsjednik Ivan Đoković, zamjenik gradonačelnika Novog Sada, pokrajinski sekretari i drugi najviši zvaničnici AP Vojvodine,  kao i brojni pripadnici crnogorske dijaspore u Vojvodini.

 

pdfGovor za otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe - izlaganje
youtubeyoutube          
cloud     
Izložba likovne zbirke Skupštine Crne Gore- kadrovi
youtube          
cloud    
 
Izjava predsjednika Brajovića nakon otvaranja izložbe
youtube          
cloud     
 Izjava ambasadora Mićunovića
youtube           
cloud