ponedjeljak, 02 oktobar 2017 14:45

Danko: Došao sam u Crnu Goru da izrazim divljenje i pružim podršku na putu ka Evropskoj uniji

Slovačka zauzima posebno mjesto u novijoj istoriji Crne Gore, imajući u vidu kakvu su ulogu ova država i njeni zvaničnici imali u obnovi nezavisnosti Crne Gore, kao i svih godina koje su uslijedile. Utoliko je značajnija prva posjeta predsjednika parlamenta Slovačke Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti 2006. godine – rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović povodom susreta sa  predsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Republike Andrejem Dankom. Predsjednik Brajović je zahvalio na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj pomoći koju Slovačka Crnoj Gori pruža u reformskim i integracionim procesima, kroz brojne programe i razvojne projekte.

Imajući u vidu da Crna Gora i Slovačka dijele članstvo u NATO, a  da naša zemlja teži članstvu u zajednici evropskih naroda gdje Slovačka već pripada,  sagovornici su zaključili da zajedničke vrijednosti otvaraju mnogo prostora za unaprjeđenje saradnje u brojnim oblastima. Zaključeno je da je Nacionalni savjet po mnogo čemu kompatibilan Skupštini Crne Gore te parlamentarnu saradnju treba jačati na nivou parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva, kao i kroz projekte jačanja administrativnih kapaciteta. U odnosima dviju zemalja treba intenzivirati započetu saradnju u mnogim oblastima poput obrazovanja, odbrane, turizma, a takođe treba raditi na povećanju obima robne razmjene – saglasni su predsjednici dva parlamenta.

Predsjednici parlamenata Crne Gore i Slovačke, po završetku sastanka dali su izjave za medije.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Slovačke srešće se i sa drugim najvišim zvaničnicima Crne Gore. Inače, u Slovačkoj vlada veliko interesovanje za ovu prvu parlamentarnu posjetu našoj zemlji, pa u Crnoj Gori borave predstavnici više slovačkih medija. 

 

docxIzjava Andreja Danka, predsjednika Nacionalnog savjeta Slovačke Republike po završetku susreta sa Ivanom Brajovićem 

docxOdgovor predsjednika Brajovića na pitanje o autoputu i petlji Smokovac

VIDEO
Svečani doček Andreja Danka i sastanak - KADROVI
youtube 
cloud 

Izjava za medije predsjednika Brajovića
youtube
cloud 

Izjava za medije - Andrej Danko
youtube
cloud 

Odgovor predsjednika Brajovića na pitanje novinara o autoputu
youtube 
cloud