utorak, 19 septembar 2017 14:57

Posjeta predsjednika Skupštine Crne Gore Kraljevini Maroko nova stranica u odnosima dviju država

Tokom razgovora predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa zvaničnicima Kraljevine Maroko  konstatovano je da ova posjeta, učinjena na poziv predsjednika Predstavničkog doma Habiba El Malkija, predstavlja važan događaj u modernoj istoriji odnosa dvije zemlje. Domaćini iz ove sjevernoafričke države koja ima status povlašćenog partnera EU istakli su da Maroko posebno cijeni činjenicu da je Crna Gora postigla značajne reforme u svim poljima na putu evropske integracije, kao i da je sve izazove sa kojima se suočavala uvijek prevazilazila mirnim putem i dijalogom.

Tokom odvojenih susreta sa predsjednikom Predstavničkog doma Habibom El Makijem, premijerom Sadedinom El Otmanijem, državnom sekretarkom MVP Mouniom Bousetom i drugim zvaničnicima, zaključeno je da će ova prva zvanična posjeta nekog od visokih državnih predstavnika Crne Gore od obnove nezavisnosti, značajno doprinijeti jačanju bilateralnih veza kao pretpostavke za unaprjeđenje ekonomske saradnje.

Države sa zajedničkim mediteranskim nasljeđem i povezanošću imaju mnogo mogućnosti za saradnju u oblasti industrije, turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i pomorstva, naglašeno je tokom susreta. S tim u vezi, istaknuti je značaj Sporazuma u oblasti turizma potpisanog u Podgorici od strane dva resorna ministra, kao važnog koraka u unaprijeđenju ugovorne baze za dalji razvoj privredne saradnje i investicionog ambijenta.

  • Crna Gora i Maroko su države koje predstavljaju primjer stabilnosti i doprinose stabilnosti svojih regiona. Maroko je država sa posebnim statusom sa Evropskom unijom, a Crna Gora je prva sljedeća članica Evropske unije. Zato je važno da pojačamo intenzitet naših odnosa, jer postoji mnogo prostora za unaprjeđenje saradnje u brojnim oblastima. Razgovori su bili vrlo prijateljski i zadovoljan sam perspektivom naše buduće saradnje – rezimirao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Naglašena je važnost parlamentarne saradnje formiranjem grupa prijateljstava i institucionalizacijom odnosa potpisivanjem Memoranduma o saradnji dva parlamenta. Razgovarano je takođe o značaju održavanja foruma za medijaciju naredne godine u Crnoj Gori, a od strane domaćina je upućen prijedlog za formiranje zajedničke mješovite međuvladine komisije.

 

Pokrivalice Maroko 

youtube          

cloud    

Izjava za medije Brajović - rezime 

youtube        

cloud    

Brajović nakon susreta sa predsjednikom Predstavničkog doma Maroka

youtube          

cloud