ponedjeljak, 11 septembar 2017 15:56

Brajović i Brglez: Crna Gora i Slovenija NATO i EU saveznici na dobrobit svojih građana

Na sastanku predsjednika Državnog zbora Republike Slovenije dr Milana Brgleza  i njegovog domaćina, predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića zaključeno je da Crna Gora, kao aspirant ka Evropskoj uniji, primjer je države kada je riječ o sprovođenju reformi njegovanju najboljih dobrosusjedske odnose bez otvorenih pitanja. U tom kontekstu, predsjednik Brajović je naglasio zalaganje naše države da se tempo ulaska u EU vrjednuje dostignućem svake države pojedinačno.  Predsjednik Državnog zbora je naglasio spremnost Slovenije da podijeli integraciona iskustva svoje države, posebno imajući u vidu brojne sličnosti dviju država i njihovih parlamenata. On je takođe ponovio stav svih međunarodnih zvaničnika, da je parlament mjesto za raspravu različitih političkih opcija, a ne ulica niti bilo koje drugo mjesto. Kao primjer saradnje u korist države, dr Brglez je istakao da se u sastavu delegacije Državnog zbora, nalaze i predstavnici opozicionih stranaka. 

Dogovoreno je da se u narednom periodu razmotre konkretni koraci za unaprjeđenje saradnje dva parlamenta i kroz Memorandum o saradnji.

Tokom razgovora sa predstavnicima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za evropske integracije i Odbora za bezbjednost i odbranu, poslanik prof dr. Miodrag Vuković je izrazio zahvalnost predstavnicima Republike Slovenije na podršci tokom procesa članstva u NATO, naglasivši da je ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu rezultat našeg intenzivnog napora, pri čemu je Crna Gora radila sve ono što se očekuje od države koja pretenduje da bude dio ozbiljnog društva. On je istakao da činjenica da je Crna Gora danas NATO članica predstavlja čast i istovremeno ukazao da članstvo ne podrazumijeva samo benefite, nego i odgovornost i napore u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović je kazao da vjeruje u održivost evropskih vrijednosti, te da je potrebno da Crna Gora vrijednosti koje prirodno baštini u pogledu multietičnosti i multikulturalnosti institucionalizuje kroz članstvo u EU.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić je rekao da je Crna Gora u punom kapacitetu okrenuta svom evropskom putu, a da nakon podrške  NATO članstvu, za evropsku orijentaciju Crne Gore značajna podrška takođe dolazi upravo iz prijateljske Slovenije.

U Skupštini Crne Gore delegacija koju predvodi dr Brglez se sastala i sa članovima Parlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Slovenije na čelu sa potpredsjednikom Skupštine Branimirom Gvozdenovićem.

Uslijedio je sastanak sa predstavnicima klubova poslanika opozicije.

Pored domaćina predsjednika Brajovića, predsjednik Državnog zbora sastaje se i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem. Predsjednik Državnog zbora Slovenije je prvi predsjednik parlamenta neke od zemalja članica Evropske unije, koji od konstituisanja 26. skupštinskog saziva dolazi u posjetu Crnoj Gori. Od 1. jula ove godine, Slovenija predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Posjeta predsjednika Skupštine Republike Slovenije - pokrivalice
youtube         
cloud    

Izjava predsjednika Brajovića 
youtube        
cloud   
 
Izjava predsjednika Skupštine Republike Slovenije 
youtube        
cloud  
 
Pitanja novinara
youtube        
cloud