srijeda, 12 februar 2020 16:32

Potpredsjednik Nimanbegu predvodio skupštinsku delegaciju na sjednici Sobranja sjeverne Makedonije

Parlament Sjeverne Makedonije sa 114 glasova usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog ugovora o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu predvodio je skupštinsku delegaciju na sjednici Sobranja Republike Severne Makedonije, na kojoj je razmatran Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog ugovora o učlanjenu Sjeverne Makedonije u NATO.

Prije početka sjednice, delegaciju Crne Gore, primio je predsjednik Sobranja Talat Džaferi, koji je upoznao delegaciju sa tokom ratifikacije od strane NATO članica. Od svih članica Alijanse, ostala je samo još Španija, koja će Protokol o pristupanju, po svemu sudeći, ratifikovati u najskorije vrijeme.

Sjednici Sobranja su, osim poslanika, prisustvovali i predsjednik Stevo Pendarovski, vršilac dužnosti predsjednika Vlade, Oliver Spasovski, aktuelni premijer Sjeverne Makedonije, zvanice iz NATO-a, kao i predstavnici parlamenata susjednih država - članica NATO-a: predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije, Dejan Židan, šef delgacije Sabora Hrvatske u PS NATO-u , Miroslav Tuđman, potpredsjednica Parlamenta Albanije Vasiljika Hisa, kao i članovi diplomatskog kora akreditovani u Sjevernoj Makedoniji. Zakon je izglasan jednoglasno, od strane svih 114 prisutnih poslanika.

Po završetku sjednice su poslanici i zvanice učestvovali u svečanom činu podizanja zastave Sjevernoatlantskog saveza, ispred zgrade Sobranja Republike Sjeverne Makedonije, koja bi prema očekivanjima trebalo da postane najmlađa - trideseta članica NATO-a, najkasnije do maja tekuće godine.

U delegaciji Crne Gore, osim potpredsjednika Nimanbegua bili su i ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, Marija Petrović, kao i  Nikola Berišaj, savjetnik potpredsjednika i Ivana Sikmanović, savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Skoplju.