četvrtak, 18 april 2019 16:34

Potpredsjednik Nimanbegu primio ambasadorku SAD

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu primio je danas ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke, sa njenim saradnicima  Luisom GiteromZlatkom Ivanovićem.  Sagovornici su u prijateljskoj atmosferi razmijenili mišljenja i informacije o političkoj situaciji u Crnoj Gori, državama regiona, te napretku Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom.

Potpredsjednik Nimanbegu je ambasadorku upoznao sa aktivnostima Skupštine Crne Gore, kada je riječ o Radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva, u cilju poboljšanja izborne klime u Crnoj Gori, a koja je trenutno u blokadi. Takođe, on je ambasadorku upoznao i o zakonskim rješenjima i zahtjevima manjinskih partija, osobito albanskih, koja bi dovela do autentičnog predstavljanja manjina u Skupštini.

Potpredsjednik je ambasadorku Rajnke informisao i o pitanjima važnim za unapređenje položaja u opštinama gdje većinu čine Albanci, a prije svega, na polju ekonomskog razvoja, ekologije i zaštite životne sredine (pitanje Solane), privatizacije (pitanja hotela u Ulcinju) i restitucije (pitanje povratka nacionalizovane imovine pravim vlasnicima).

Ambasadorka je pohvalila albansku dijasporu iz Crne Gore u SAD i njihov doprinos ključnim pitanjima za razvoj demokratskog društva, kako u Crnoj Gori, tako i u SAD. Poseban fokus njenog interesovanja, bila je i tema zaštite životne sredine, sa akcentom na rješavanje pitanja ulcinjske Solane kao jedinstvene oaze, ne samo Ulcinja i Crne Gore, već i šire.

Sagovornici su se saglasili, da se izuzetna saradnja SAD i Crne Gore i dalje nastavi u korist opšteg razvoja demokratizacije društva i građana obje države i administracije, istakavši da će poseban fokus Ambasade biti mladi i njihova edukacija - kao nosioci budućeg razvoja društva.