petak, 16 novembar 2018 15:48

Izjava potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića povodom Rezolucije o stogodišnjici „Podgoričke skupštine“

Mi smatramo da se Skupština Crne Gore, kao nosilac izvornog legitimiteta u reprezentovanju građana, mora odrediti prema svim bitnim pitanjima koja su od značaja za političku stabilnost i demokratski prosperitet države.

„Podgorička skupština“, njene odluke i njihove porazne posljedice, svakako spadaju u taj problemski korpus. Naime, svjedoci smo činjenice da se, zanemarivanjem nelegalnosti i neligitimnosti „Podgoričke skupštine“, a povodom njene stogodišnjice, danas pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost.

Rezolucijom želimo da istorijske fakte stavimo ponovo u prvi plan, u odnosu na opasnu politikantsku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti koji je rezultirao gubitkom državnosti i nasiljem nad slobodnom voljom naših građana.

Da bismo potvrdili opredijeljenost ka prevazilaženju unutrašnjih podjela, ali i ka unapređenju dobrih međudržavnih odnosa u regionu, u tekstu predloga Rezolucije nijesmo dublje elaborirali lokalne i spoljnopolitičke motive koji su, u formi „Podgoričke skupštine“, omogućili perfidnu zloupotrebu projužnoslovenskih osjećanja građana Crne Gore u tom periodu.