utorak, 06 novembar 2018 10:30

Susret Gvozdenović - Marvan Ahmad bin Galit

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović sastao se danas u Dubaiju sa prvim potpredsjednikom Federalnog nacionalnog savjeta (Parlamenta) Ujedinjenih Arapskih Emirata, Marvan Ahmad bin Galitom.

Tokom susreta inicirano je formiranje grupe prijateljstva između dva parlamenta, imajući u vidu značaj i mogućnosti bilateralne saradnje kroz ovu formu odnosa. Na toj liniji, a u cilju jačanja prijateljstva i unapređenja međusobne saradnje, dogovoreno je potpisivanje sporazuma o saradnji dva parlamenta, kao i formiranje grupe prijateljstva. Osim toga, grupa prijateljstva značajno može pospješiti razvoj političkih, ekonomskih, trgovinskih i odnosa na polju saradnje u kulturi, kao i razmjenu informacija u zakonodavnoj podršci, te u digitalnoj ekonomiji kroz inovacije i jačanje kapaciteta visokokvalifikovane radne snage. 

Ocijenjeno je da između dvije države postoji veoma visok nivo saradnje, a naročito pozdravljena činjenica da su Ujedinjeni Arapski Emirati najveći investitor u Crnoj Gori u prošloj godini.

Osim toga, razmatrane su i mogućnosti za pružanje tehničke pomoći Crnoj Gori kroz program UAE TAP, pa je u tom smislu dogovoren model ubrzanja i snaženja ove vrste podrške.

Tokom susreta, potpredsjedniku Gvozdenoviću je uručen poziv za prisustvo prvoj narednoj sjednici Globalnog savjeta za toleranciju i mir, od strane predsjednika ove organizacije, Ahmed bin Mohamed Al Džarvana.