srijeda, 31 oktobar 2018 14:07

Susret Gvozdenović - Orav

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović susreo se danas sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Oravom.

Povod održavanja sastanka je usvajanje Odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koju je Skupština Crne Gore, kao prvu tačku dnevnog reda Treće sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja, glasovima 56 poslanika, usvojila sinoć.

Potpredsjednik Branimir Gvozdenović je naglasio da je Demokratska partija socijalista, kao državotvorna partija, u svakom trenutku bila i jeste spremna na kontinuiranu optimizaciju seta zakona koji regulišu izborne procese, kako bi se dodatno unaprijedio demokratski ambijent u kome građani iskazuju svoju izbornu volju. Zbog toga je Demokratska partija socijalista više puta inicirala Skupštini Crne Gore formiranje radnog tijela za dalju reformu izbornog zakonodavstva. On je istakao zadovoljstvo usvajanjem Odluke, koja je u sebi sistematizovala prijedloge i sugestije dostavljene Skupštini Crne Gore i DPS-u kao inicijatoru, na različite načine.

Potpredsjednik Gvozdenović je pozvao sve političke partije zastupljene u Skupštini Crne Gore da se aktivno uključe u rad Odbora, jer osim toga što se radi o odgovornosti tih partija prema biračima i građanima, u pitanju je i odgovornost prema Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama, imajući u vidu da su, kako je naglasio, elementi koji su podržani ili predloženi  od strane Evropske unije i međunarodnih organizacija sadržani u Odluci koju je Skupština sinoć usvojila.

- Vrata su, što se tiče DPS-a, svima širom otvorena, u ovom ili nekom narednom trenutku, zaključio je Gvozdenović.

Ambasador Orav pozdravio je formiranje privremenog skupštinskog odbora, naglašavajući da odbor ispred sebe ima ambiciozan plan rada koji je važan za evropski put Crne Gore. On je naveo da je opseg rada privremenog skupštinskog odbora, zasnovan na prijedlogu dvije opozicione stranke iz juna tekuće godine, i naglasio značaj poruke komesara Hana kojom "ohrabruje sve parlamentarne stranke da aktivno i konstruktivno učestvuju u radu ovog skupštinskog tijela, i budu fokusirane na njegove važne zadatke, sve sa ciljem da se Crna Gora približi Evropskoj uniji".