petak, 21 septembar 2018 21:25

Potpredsjednik Nimanbegu prisustvovao svečanoj ceremoniji povodom 100 godina Narodne skupštine Republike Azerbejdžan

Na poziv potpredsjednika Narodne skupštine Republike Azerbejdžan Valeha Alasgarova (Valeh Alasgarov), potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Azerbejdžana Genci Nimanbegu, prisustvovao je i uzeo učešće na svečanoj ceremoniji povodom 100 godina Narodne skupštine Republike Azerbejdžan.

Uz prisustvo brojnih gostiju, poslanika, šefova parlamenata i vlada država iz čitavog svijeta, svečanu ceremoniju otvorio je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev (Ilham Aliyev), navodeći da ovim istorijskim događajem Azerbejdžan šalje poruku svijetu o nezavisnoj, snažnoj i demokratskoj državi, otvorenoj za saradnju sa svima koji dijele principe mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu je u svom obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Azerbejdžan naveo da Azerbejdžan danas ostvaruje težnje i ideale razvijene demokratske države, sa svojim dobrim i efektivnim upravljanjem, socio-ekonomskim napretkom i razvojem ljudskog kapitala, kao i njene sve veće uloge i prestiža u međunarodnim odnosima.

- Na kraju I svjetskog rata,1918. godine, Crna Gora je izgubila svoju državnost, upravo iste godine kada je Azerbejdžan dobio nezavisnost, koja nije trajala dugo. Danas, nakon 100 godina, obije imaju svoje suverene države koje su proizvod vjekovne borbe za slobodu i samostalno odlučivanje o svojoj budućnosti. Dodatno, Crnu Goru i Azerbejdžan, međunarodna zajednica doživljava kao pouzdane partnere sa značajnim dostignućima na putu razvoja. Posljednjih godina, veze između ove dvije partnerske države, uspješno se razvijaju u mnogim oblastima, višestruko značajnim u oba pravca. Postoje dugoročne i široke mogućnosti u privrednoj, trgovinskoj, turističkoj i kulturnoj sferi, zaključio je potpredsjednik Nimanbegu.

Potpredsjednik Nimanbegu imao je odvojeni sastanak sa predsjednikom Grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Azerbejdžan sa Skupštinom Crne Gore Igbalom Mamadovim (Iqbal Mammadov) i počasnim konzulom Crne Gore u Republici Azerbejdžan Vugarom Alijevim (Vugar Aliyev).

- Dvije prijateljske države, za kratko vrijeme uspostavile su snažne uzajame odnose, među kojima mehanizam parlamentarne saradnje kroz grupe prijateljstva ima svoju veoma važnu ulogu, naglasio je Mamadov.

- Crna Gora je, nakon Turske, država sa najvećim direktnim investicijama koje dolaze iz Azerbejdžana, istakao je počasni konzul Vugar Alijev.

Razlozi veoma sadržajnih i kvalitetnih odnosa, počivanju na sličnim vijednostima koje dijele Azerbejdžan i Crna Gora, što se potvrđuje kontinuitetom zvaničnih posjeta na svim nivoima, saglasni su sagovornici.

Tokom sastanka dogovorena je i posjeta Grupe prijateljstva Narodne skupštine Republike Azerbejdžan Skupštini Crne Gore, tokom mjesaca oktobra tekuće godine.