utorak, 24 jul 2018 21:43

Održan sastanak Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore i Parlamenta Republike Poljske

Poljska ostaje snažno posvećena podršci Crne Gore u ispunjavanju njenog drugog strateškog cilja, punopravnog članstva u Evropsku uniju

Na poziv potpredsjednika Skupštine Crne Gore i predsjednika Grupe prijateljstva sa Parlamentom Republike Poljske Branimira Gvozdenovića, delegacija poljske Grupe prijateljstva, na čelu sa predsjednikom Gžegožom Matusjakom (Grzegorz Matusiak), boravila je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u periodu od 23. do 26. jula 2018. godine.

- Rezultati koje je Crna Gora postigla od obnove svoje nezavisnosti učinili su da naša država bude ne samo članica NATO saveza i na pragu članstva u Evropsku uniju, već i da kontinuirano doprinosi stabilizaciji cijelog regiona Zapadnog Balkana, naglasio je potpredsjednik Gvozdenović.

- Grupe prijateljstva, kao jedinstven oblik saradnje, manifestovan kroz direktnu komunikaciju parlamenata, predstavlja vrlo efikasan mehanizam za unapređenje postojećih prijateljskih i tradicionalno kvalitetnih odnosa Crne Gore i Poljske, dodao je potpredsjednik Gvozdenović.

Predsjednik poljske Grupe prijateljstva, Gžegož Matusjak istakao je da je jačanje parlamentarne saradnje jedan od stubova bilateralnih odnosa, uz napomenu da Republika Poljska ostaje snažno posvećena podršci Crne Gore na putu do njenog punopravnog članstva u EU, imajući u vidu njen dosadašnji napredak u pregovaračkom procesu i uspješno sprovođene reformskih procesa u državi.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i član Grupe prijateljstva Andrija Nikolić naglasio je da je upravo vanjska politika jedna od najuspješnijih državnih politika Crne Gore. Dodatno, Nikolić je izrazio uvjerenje da će Republika Poljska nastaviti da pruža ekspertsku i tehničku pomoć kroz transfer iskustava i znanja kada su u pitanju integracioni procesi naše države u Evropsku uniju uz očekivanje da će Poljska i ostale članice EU znati da cijene pojedinačne napore i rezultate država pristupnica među kojima je Crna Gora lider u regionu, činjenicom na broj otvorenih pregovaračkih poglavlja.

Šef poljske delegacije gdin Matusjak uputio je poziv potpredsjedniku Gvozdenoviću i ostalim članovima Grupe prijateljstva da zvanično posjete Poljsku i time nastave intenziviranje saradnje na parlamentarnom nivou, što će, kako su se sagovornici složili, stvoriti stabilne temelje i kvalitetan preduslov za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, energetike, turizma i kulture.

Sastancima su prisustvovali i aktivno učestvovali u njihovom radu i ostali članovi Grupe prijateljstva, poslanica Marta Šćepanović, poslanici Zvonko Vuković, Momčilo Martinović i Miloš Nikolić.