petak, 29 jun 2018 13:21

Potpredsjednik Gvozdenović učestvovao na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Londonu

Velika očekivanja od Samita u Londonu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović učestvovao je na konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je održana u Domu lordova u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Konferencija je održana u susret Samitu EU i Zapadnog Balkana, koji će se održati takođe u Londonu, 9. i 10. jula.

- Imajući u vidu da je Crna Gora prepoznata kao zemlja sa jako dobrim susjedskim odnosima, te da nemamo otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima, naš interes je da finansiranje infrastrukturnih projekata ostane u fokusu i na samitu u Londonu i da se definišu nova finansiranja, istakao je potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović na konferenciji u Londonu.

Potpredsjednik Gvozdenović je naglasio da ovogodišnji samit EU-Zapadni Balkan treba da obezbijedi rezime ostvarenog napretka u protekle četiri godine i da odgovor na pitanje koliko i u kojim segmentima je proces unaprijedio regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i, dodatno, kako obezbijediti da proces bude efikasniji ukoliko će, izvjesno, biti njegovog nastavka u vidu “Berlin plus” ili neke druge inicijative.

Ističući da su na svim prethodnim samitima uglavnom pokretane teme regionalnog povezivanja u oblastima saobraćaja, energetike, ekonomije, digitalizacije, zaštite životne sredine, saradnje mladih, naučne saradnje, Gvozdenović je posebno ukazao na činjenicu da je najviše konkretnih projekata i inicijativa pokrenuto u ekonomskoj dimenziji povezivanja, i to u oblasti povezivanja saobraćajniih i energetskih infrastruktura, a prošle godine u Trstu i u oblasti digitalizacije i saradnje u nauci.

- Međutim, rad na razvoju infrastrukture i ekonomije nije po automatizmu doveo do unapređenja saradnje u regionu kad je riječ o bezbjednosti, vladavini prava, rješavanju bilateralnih pitanja i pitanja pomirenja, koji predstavljaju temeljne probleme regiona. Zato je važno da Londonski samit rezultira konkretnim dogovorima koji će doprinijeti jačanju regionalne saradnje u tim segmentima i obezbijediti da se prevaziđu politički izazovi koji koče progres regiona, zaključio je Gvozdenović.

Na konferenciji su, pored potpredsjednika Gvozdenovića, govorili i Lord Dejvid Hauel, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Doma lordova i Džordž Tsereteli, predsjednik parlamentarne skupštine OEBS-a i dr.