srijeda, 10 januar 2018 14:41

Potpredsjednik Nimanbegu primio poslanika predstavničkog doma Parlamenta Francuske Frederika Petia

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva sa Francuskom Genci Nimanbegu sastao se danas sa poslanikom predstavničkog doma Parlamenta Francuske Frederikom Petiem (Frédéric Petit), koji boravi u Crnoj Gori u sklopu svoje zvanične posjete zemljama Balkana.

Nimanbegu je informišući gosta o napretku u procesu EU integracije kazao da se u Crnoj Gori reforme iako naizgled teške i zahtjevne, kvalitetno sprovode, te da Crna Gora stabilno napreduje ka članstvu u Uniji. On je takođe kazao da se aktuelno jačanje demagoških i desničarskih snaga i diskursa može prevazići snažnijom ekonomskom podrškom Unije zemljama Zapadnog Balkana koja bi pažnju i energiju usmjerila na razvoj, te po strani ostavila negativne trendove.

Na bilateralnom planu i dalje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Francuske, a posebno je neophodno raditi na privlačenju većeg broja francuskih investitora, kazao je Nimanbegu.

Poslanik Peti kao predstavnik francuske iseljeničke zajednice iz 16 država Centralne i Istočne Evrope među kojima je i Crna Gora, izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Grupe prijateljstva sa Parlamentom Francuske u Skupštini Crne Gore g. Gencijem Nimanbeguom i iskazao svoje interesovanje za jačanje dobrih odnosa dvije države čemu će sa svoje pozicije dati puni doprinos.

Peti je takođe kazao da šansa za novu izgradnju i revitalizaciju Evrope upravo leži na Balkanu i integraciji zemalja ovog regiona.

Nimanbegu i Peti su tokom sastanka razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i Francuskoj, kao i kretanjima unutar Evropske unije. Na sastanku je takođe bilo riječi o izbornom sistemu u Francuskoj sa posebnim naglaskom na sprovođenje izbora u okviru 11 izbornih jedinica na kojima francuska dijaspora glasa za svoje predstavnike u parlamentu.