utorak, 21 novembar 2017 16:57

Susret Gvozdenović – Davije

Skupština u punom kapacitetu rukovodi procesom implementacije preporuka OEBS-ODIHR

''Radna grupa Skupštine Crne Gore, formirana u cilju implementacije preporuka OEBS/ODIHR, organizovana na najbolji način, uz poštovanje pune transparentnosti u radu, za veoma kratko vrijeme postigla je odlične rezultate, i veoma smo blizu konkretnih prijedloga za unapređenje izbornog zakonodavstva, dok je dio materijala koji su proizvod rada Radne grupe već dostavljen na mišljenje ODIHR-u'', istakao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, tokom sastanka sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Mariz Davije.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, sastao se danas sa ambasadorkom Davije, kao i političkom savjetnicom u Misiji OEBS-a, Karen Gajner. Tema sastanka bila je razmjena informacija u vezi sa implementacijom preporuka OEBS-ODIHR u cilju unapređenja izbornog zakonodavstva.

Izrazivši zahvalnost na institucionalnom doprinosu OEBS-a i ličnom zalaganju ambasadorke Davije na primjeni najbolje svjetske prakse i standarda, potpredsjednik Gvozdenović je naglasio da se u Crnoj Gori posebno cijeni rad OEBS-a uoči, tokom i nakon izbornih procesa, te da vjeruje da će Crna Gora ubrzo postati primjer dobre prakse za druge, kad je izborno zakonodavstvo u pitanju.

Potpredsjednik Gvozdenović je iskazao žaljenje zbog parcijalnog i selektivnog bojkota rada Skupštine od strane opozicije, uz ocjenu da se ipak cijeni posredno učešće opozicionih partija u procesu implementacije preporuka OEBS-ODIHR. Na toj liniji, Gvozdenović je naglasio da su opozicione partije, preko svojih posrednika – članova institucija i organizacija uključenih u izmjene izbornog zakonodavstva ipak dio procesa, što daje doprinos naporima i inicijativi da se unaprijedi izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori.

Ambasadorka Davije je istakla da ce OEBS/ODIHR ubrzo uputiti pismeni prijedlog Skupštini koji ce sadržati informaciju o načinu na koji bi oni mogli pruziti tehničku pomoć skupštinskoj radnoj grupi. Dalje je naglasila da će Misija OEBS-a nastaviti da pruža tehničku podršku Državnoj izbornoj komisiji, u vidu obezbjedjivanja informacionog sistema neophodnog za efikasan prenos izbornih rezultata na dan izbora.

Iskazujući puno opredjeljenje za implementaciju gotovo svih preporuka OEBS-a, potpredsjednik Gvozdenović je istakao da će DPS podržati inicijativu da svako treće mjesto na izbornim listama bude za pripadnice ženskog pola, što je naišlo na puno odobravanje i pohvale predstavnica OEBS-a. Osim toga, Gvozdenović je najavio i izlazak u susret zahtjevima udruženja osoba sa invaliditetom, te naglasio da će to pitanje biti definisano zakonom, a dinamiku realizacije će definisati podzakonski akti.

Zaključujući sastanak, potpredsjednik Gvozdenović je još jednom zahvalio na podršci OEBS-a, uz ocjenu da je efikasan rad Radne grupe pokazao da Skupština Crne Gore, bez obzira na selektivni bojkot predstavnika opozicije, može u punom kapacitetu stvoriti preduslove za izmjene izbornog i drugog zakonodavstva, kako bi gotovo sve preporuke OEBS-ODIHR, kao i prijedlozi koji su pristigli kao proizvod potpuno transparetnog rada Radne grupe, bili sastavni dio unaprijeđenog izbornog zakonodavstva.