ponedjeljak, 15 maj 2017 12:42

Učešće Delegacije Skupštine Crne Gore na Međunarodnoj radionici u Beogradu

„Saradnja evropskih parlamentaraca u borbi protiv trgovine ljudima u zemljama Zapadnog Balkana", 17. i 18. maj 2017. godine

Delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu dr Suad Numanović, član Odbora za ljudska prava i slobode i mr Branka Tanasijević, članica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovaće na Međunarodnoj radionici „Saradnja evropskih parlamentaraca u borbi protiv trgovine ljudima u zemljama Zapadnog Balkana”, koja će se održati u Beogradu 17. i 18. maja 2017. godine.

Međunarodnu radionicu organizuje Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije u saradnji sa Human Trafficking Foundation UK, dobrotvornom organizacijom koja je sa jedne strane povezana sa Parlamentom, a sa druge strane sarađuje sa mnogobrojnim nevladinim i dobrovoljnim organizacijama u borbi protiv trgovine ljudima.

Cilj Radionice je unapređenje sveobuhvatnije i djelotvornije borbe protiv trgovine ljudima koje će se realizovati okupljanjem poslanika iz Velike Britanije, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a uz učešće predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, kao i predstavnika nevladinih organizacija.

Međunarodnu radionicu će otvoriti: Meho Omerović, predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije, Nj.E. Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Antoni Stin, predsjednik Human Trafficking Foundation.

Nakon pozdravnih govora, planirane su prezentacije poslanika o dešavanjima u njihovim zemljama po pitanju trgovine ljudima, sa posebnim akcentom na aktivnosti parlamenata i vlada, kao i na pružanje informacija o: broju presuda, aktivnostima policije, žrtvama i potencijalnim žrtvama trgovine ljudima, te saradnji sa nevladinim organizacijama i jačanju svijesti javnosti o ovom problemu.

U popodnevnom dijelu Međunarodne radionice šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala Davor Rauš predstaviće rad ove Kancelarije, a predsjednik Human Trafficking Foundation-a i predstavnik Parlamenta Rumunije će govoriti o parlamentarnim strukturama za borbu protiv trgovine ljudima.

Tokom Radionice biće prikazana i dva kratka filma o trgovini ljudima.

Na Radionici će biti riječi o aktivnostima koje je potrebno preduzeti kako bi se članovi parlamenata angažovali na uspostavljanju interparlamentarne i intersektorske saradnje u borbi protiv trgovine ljudima.

Na samom kraju, predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije Meho Omerović i predsjednik Human Trafficking Foundation Antoni Stin će predstaviti sledeće korake u ovoj oblasti i plan za uspostavljanje parlamentarne mreže za region Zapadnog Balkana.