utorak, 28 februar 2017 15:47

Sastanak poslanika sa pedijatricom Nadin Burk Haris

Predsjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Miodrag Radunović, Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Pavle Goranović sastali su se danas sa dr Nadin Burk Haris, pedijatricom koja je širom svijeta prepoznata po inovativnom pristupu u rješavanju problema u vezi sa negativnim iskustvima u djetinjstvu. Takođe, sastanku su prisustvovali i članovi ovih odbora.

Na sastanku je učestvovao i šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, koji je imao uvodno izlaganje o kampanji „Zaustavimo nasilje“ koju su UNICEF i Vlada Crne Gore započeli prošle godine. Gospodin Perks je kazao da će se kampanja sprovoditi i narednih nekoliko mjeseci širom Crne Gore.

Dr Burk Haris je iskazala zadovoljstvo što ima mogućnost da sastanak sa poslanicima crnogorskog parlamenta bude interaktivan, zbog čega vjeruje da će današnja razmjena iskustava i znanja koristiti svima.

Predstavnici sva četiri odbora saglasni su da Crna Gora prepoznaje problem porodičnog nasilja, ali smatraju da još veći problem predstavlja društvena stigma koja se odnosi na porodično nasilje.

Zajednički je zaključeno da je put ka rješavanju problema nasilja nad djecom u podizanju nivoa javne svijesti i na nacionalnom i na globalnom nivou. Konstatovano je da bi, shodno tom usmjerenju, srećno dijete bilo srećan odrastao čovjek.

Istaknuto je da je kvalitetna i uspješna, kontinuirana saradnja UNICEF-a i Skupštine Crne Gore dala značajan doprinos u borbi protiv porodičnog nasilja, sa posebnim osvrtom na borbu protiv porodičnog nasilja nad djecom.

Nakon sastanka u Skupštini Crne Gore, dr Burk Haris sastaće se i sa predstavnicima Vlade Crne Gore, Udruženjem pedijatara, profesorima i studentima na Medicinskom fakultetu, kao i predstavnicima medija u cilju razmjene znanja i iskustava vezanih za kvalitetan razvoj djece.