četvrtak, 05 mart 2020 09:50

Tematska sjednica: „Jednakost pred zakonom i zabrana diskriminacije u cilju poštovanja različitosti”

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvoriće danas, tematsku sjednicu Odbora za ljudska prava i slobode Jednakost pred zakonom i zabrana diskriminacije u cilju poštovanja različitosti” o Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Sjednica će početi u 14:00 časova, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Polazeći od navoda u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2019. godinu:

“Kada je riječ o pravima lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba, saradnja između civilnog društva, vlade i policije i dalje je konstruktivna. Zakon o građanskom partnerstvu čeka na usvajanje u Skupštini. Nacionalna LGBTI strategija (2013-2018) je istekla, a da značajan dio planiranih aktivnosti nije završen. Nova nacionalna LGBTI strategija je u pripremi; njena implementacija iziskivaće opredjeljivanje adekvatnih budžetskih sredstava, vlasništvo i istinske i konstruktivne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. U novembru 2018. godine nacionalna parada ponosa održana je u Podgorici bez incidenata i u ukupno mirnoj atmosferi. Uprkos postojećem zakonodavstvu koje predviđa zaštitu po osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, broj prijavljenih slučajeva zločina iz mržnje i govora mržnje prema LGBTI osobama u porastu je, a krivično gonjenje za ta krivična djela i dalje je nedovoljno. Ukupno gledano, prihvatanje seksualnih različitosti napreduje sporim tempom. Nastavljeni i proaktivni napori su potrebni da bi se obezbijedila puna i djelotvorna implementacija postojećeg zakonskog okvira i okvira politike.”

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, u partnerstvu sa Jedinicom za borbu protiv govora mržnje i saradnju Savjeta Evrope i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, u skladu sa članom 62 Poslovnika Skupštine Crne Gore, organizuje Tematsku sjednicu na temu: „Jednakost pred zakonom i zabrana diskriminacije u cilju poštovanja različitosti“ /O Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola/.

Cilj Tematske sjednice je otvaranje debate o važnosti obezbjeđivanja pravde i promovisanja antidiskriminacije i zaštite prava LGBTI osoba, kao i razmjena iskustava i naučenih lekcija.

Ova aktivnost je dio Akcije za promociju različitosti i jednakosti u Crnoj Gori i odvija se u okviru Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku- II faza, koji kofinansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

pdfAGENDA