petak, 24 januar 2020 16:00

Konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport organizuju konferenciju povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Podsjećanja radi, 1. novembra 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je Rezoluciju kojom je ustanovljen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, opredjeljujući se za 27. januar - dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Ovom Rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija je uputila apel svim državama članicama da poštuju sjećanje na žrtve i ohrabruju razvoj obrazovnih programa o istoriji holokausta, čime će pokazati odlučnost da pomognu u sprečavanju ponavljanja zločina u budućnosti.

Uvažavajući inicijativu Jevrejske zajednice Crne Gore i Zaključak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i  Jevrejske zajednice u Crnoj Gori o obilježavanju ovog značajnog datuma, Odbor za ljudska prava i slobode i Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport organizuju Konferenciju kako bi se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtava, doprinijelo i jačanju svijesti mladih generacija protiv rasističke mržnje kako se slični događaji ne bi ponovili.

Planirano je da se učesnici Konferencije priključe i Kampanji #WeRemember čiji je cilj da se podigne svijest o holokaustu i svim oblicima ksenofobije i genocida.

Pored poslanika, članova dva odbora, predsjednika Skupštine i članova Kolegijuma predsjednika Skupštine, na skup su pozvani predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva prosvjete, Ministarstva kulture, Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, kao i rabin Jevrejske zajednice Crne Gore Ari Edelkop, predstavnici Jevrejske zajednice Crne Gore i Ambasade Izraela u  Crnoj Gori. Takođe, pozvani su i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, UN Agencija, OEBSA-a, Savjeta Evrope, kao i diplomatskog kora.

 

pdfA G E N D A

pdfSpisak lica kojima su upućeni pozivno pismo