četvrtak, 12 septembar 2019 14:50

Održan sastanak poslanika parlamentarne većine i opozicije sa koizvjestiocima PSSE

Poslanici Skupštine Crne Gore iz poslaničkih klubova parlamentarne većine i opozicije,  sastali su se danas na odvojenim sastancima sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za Crnu Goru u post-monitoring dijalogu Ionut-Marian Stroeom i Anne Mulderom.

Koizvjestioci su informisani o aktivnostima koje je Crna Gora realizovala  u pogledu ispunjavanja preporuka i obaveza definisanih u Rezoluciji 2030 (2015) „Poštovanje dužnosti i obaveza od strane Crne Gore“, koju je PSSE usvojila u januaru 2015. godine.

Tokom sastanaka, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u zemlji, kao i pitanjima o nezavisnosti pravosuđa, izbornom procesu, borbi protiv korupcije i situaciji u medijima. Posebna pažnja posvećena je reformi izbornog zakonodavstva i unaprjeđenju političkog dijaloga. U tom kontekstu, istaknut je i značaj rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Sastancima su prisustvovali poslanici Andrija Nikolić, Adrijan Vuksanović, Andrija Popović, kao i Milutin Đukanović, Milan Knežević, Raško Konjević i Aleksandar Damjanović.

Program posjete koizvjestilaca obuhvata i susrete sa predstavnicima izvršne i sudske vlasti, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Ovo je treća posjeta koizvjestilaca Crnoj Gori, nakon odluke koju je PSSE donijela u januaru 2015. godine, da ukine monitoring i započne post-monitoring dijalog sa Crnom Gorom. U Rezoluciji 2030 (2015) koju je tom prilikom usvojila, PSSE je prepoznala napredak koji je Crna Gora ostvarila u pogledu ispunjavanja obaveza iz članstva, uputila je preporuke i ukazala na  reforme koje bi Crna Gora trebalo da sprovede kako bi faza post-monitoring dijaloga bila okončana.