utorak, 16 april 2019 16:10

Završena „Konferencija mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana“

U organizaciji Skupštine Crne Gore i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, održana je dvodnevna „Konferencija mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana“, koja je okupila predstavnike 20 parlamenata država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Konferenciju je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, a otvaranju je prisustvovao predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić u svojstvu predsjedavajućeg konferencije, istakao je da su Evropi i Balkanu potrebne mlade, energične i progresivne snage, spremne da odgovore izazovima novog vremena. Nikolić je naglasio, da građani Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana, pripadaju Evropi i da je ideal ovog regiona da budućnost troši u ujedinjenoj i razvijenoj Evropskoj uniji.

Tokom tri sesije Konferencije: “Perspektive proširenja na Zapadni Balkan nakon izbora za Evropski parlament 2019”, “Uloga nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu” i “Obrazovanje kao pokretač razvoja”, mladi parlamentarci su poslali značajne poruke podrške evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana i izrazili jedinstven stav da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika Evropske unije.

Na prvoj sesiji, učesnicima Konferencije obratili su se ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i zamjenica ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Artemis Dralo. Govornici su bili saglasni u ocjeni da je kontinuitet politike proširenja neophodan za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou. Zaključeno je da budućnost Zapadnog Balkana jeste u Evropskoj uniji i da nema alternative evropskom integracionom procesu.

O ulozi nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu govorili su predsjednici Odbora za vanjske poslove parlamenata Mađarske, Republike Hrvatske i Slovačke Republike Žolt Nemet, Miro Kovač i Katarina Čefalovajova, kao i poslanica Predstavničkog doma Parlamenta Belgije Monika De Konink. Uvodničari, kao i učesnici diskusije, istakli su značaj parlamentarne saradnje u okviru Berlinskog procesa i ocijenili da je proširenje dio reformskog procesa i dio rješenja. Renesansa Evropske unije mogla bi započeti politikom proširenja, zajednička je ocjena učesnika sesije.

Na temu “Obrazovanje kao pokretač razvoja” izlaganja su imali redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti prof. dr Predrag Miranović, predsjednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Slovačke Ljuboš Blaha i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav. Sa ove sesije poslata je poruka da je obrazovanje stub ekonomskog razvoja, te da bolje obrazovanje danas čini zemlju, demokratičnijom sjutra. Naglašeno je da obrazovanje ne treba skoncetrisati samo na vještine, već i na društvenu odgovornost i vrijednosti.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici parlamenata: Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i parlamenta domaćina ovog skupa – Skupštine Crne Gore.

Na kraju Konferencije, zaključeno je da je Crna Gora, organizacijom ovog skupa, postavila kamen temeljac u izgradnji novog modela umrežavanja mladih parlamentaraca Evrope. Učesnici Konferencije su pokazali snažnu podršku ideji uspostavljanja Mreže mladih parlamentaraca država EU i Zapadnog Balkana i zaključili da bi redovno okupljanje mladih parlamentaraca u okviru ovog jedinstvenog formata doprinijelo boljem razumijevanju i saradnji, te ubrzanju integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.