utorak, 12 mart 2019 17:40

Održana prezentacija „Uloga medija u izbornom procesu“

Danas je u Skupštini Crne Gore organizovana prezentacija slovačkog eksperta za medije i izbore Rastislava Kužela na temu „Uloga medija u izbornom procesu“.

Događaj je okupio članove Odbora za dalju reformu izbornog zakonodavstva, pridružene članove iz reda nevladinih organizacija i akademske zajednice, članove Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore i Radne grupe za izradu Nacrta zakona o medijima, eksperte ODIHR-a, kao i predstavnike Delegacije Evropske unije, Misije OEBS-a i Ambasade Slovačke Republike.

Otvarajući skup, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović istakao je da uloga medija u izbornom procesu predstavlja značajnu kariku ukupnog ambijenta u kom se sprovode izbori, počev od stvaranja mogućnosti da politički akteri predstave sebe i svoje programe, suoče stavove i otvore debate, do mogućnosti da i građanin, koji je suvereni nosilac biračkog prava, bolje prepozna kome će dati svoje povjerenje. „U cilju dodatnog povećanja povjerenja javnosti u izborni proces Skupština Crne Gore je formirala Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, gdje značajno mjesto imaju mediji“, podsjetio je tom prilikom predsjednik Skupštine.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je istakao da mediji ne treba da budu u funkciji političkih faktora, već da na profesionalan način obavljaju svoju dužnosti, i da samo takvi profesionalni mediji mogu koristiti svojoj zajednici i struci.

„Reforma izbornog zakonodavstva zajednički je cilj svih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori, te vjerujem da jedino dijalogom možemo doći do rješenja koja će unaprijediti cjelokupni izborni ambijent“, zaključio je Brajović.

Prisutnima su se takođe obratili ambasador Slovačke Republike Roman Hloben i šefica Misije OEBS-a Mariz Davije, koji su ukazali na značaj medija i socijalnih mreža, te njihov uticaj na društvo i svakodnevni život, a posebno na važnost pravičnih i slobodnih medija u izbornom procesu.

Kao ekspert u oblasti medija, komunikacija, izbora i demokratskog upravljanja sa bogatim međunarodnim iskustvom, Rastislav Kužel je predstavio međunarodne standarde i najbolje prakse, dajući sveobuhvatan prikaz stručnog iskustva iz monitoringa medija i izbora. Kužel je govorio o monitoringu medija, ulozi regulatora medija tokom izbora, izvještavanju medija tokom izbornog procesa, kao i ulozi i uticaju koju platforme društvenih medija imaju na izborni integritet i povjerenje građana.

Prezentaciju slovačkog eksperta pratila je aktivna diskusija učesnika o relevantnim specifičnostima iz oblasti medija i izbornog zakonodavstva. Prisutnima se takođe obratio predstavnik ODIHR-a Vladimir Misev, koji se osvrnuo na preporuke koje se odnose na medije iz izvještaja posmatračkih misija OEBS/ODIHR 2016. i 2018. godine.

Događaj je organizovan u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Crnoj Gori i uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

* * *

Izlaganje predsjednika Ivana Brajovića
YouTube          
Cloud