subota, 17 februar 2018 10:33

Završena Interparlamentarna konferencija u Sofiji

Učestvovali predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Milorad Vuletić i prof. dr Miodrag Vuković

Dvodnevna Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se održava u Sofiji, Republici Bugarskoj bavila se prioritetima i strategijama Evropske Unije u oblasti Zajedničke vanjske i bebjednosne politike. Otvarajući konferenciju, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku. Federika Mogerini, kazala je da se Crna Gora i Albanija isticu u odnosu na ostale kandidate za članstvo, svojim aktivnim učešćem u usklađivanju i oblikovanju spoljne i odbrambene politike Unije. Mogerini je tokom svog izlaganja kazala da nacionalni parlamenti imaju ključnu ulogu u oblikovanju spoljne politike te da održavaju otvoreni kanal sa javnošću:

''Spoljna i bezbjednosna politika nijesu samo nadležnost nacionalnih vlada, već i parlamenata'', saopštila je Mogerini. Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku kazala je i da je u posljednjih nekoliko mjeseci u oblasti spoljne i bezbjednosne politike Evropska Unija napravila značajne iskorake što je doprinijelo da EU razvije sistem koji će biti drugi po važnosti sistem odbrane u svijetu. Konstatovala je da je odnos EU i NATO jači nego ikada, uz poruku da Evropljani u narednom periodu moraju  snositi odgovornost za sopstvenu bezbjednost.

Govoreći o reformama i perspektivi Zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić poručio je da Crna Gora novu Strategiju proširenja EU vidi kao snažnu promociju ideje evropske integracije, sa ciljem da je, kako je kazao, i Brisel i zemlje kandidati, zajedno učine aktuelnijom i kredibilnijom:

„Mi u Crnoj Gori smatramo da je upravo nova energija u politici proširenja ključ rješenja za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma zemalja Zapadnog Balkana. Za Crnu Goru posebnu važnost ima princip vrednovanja individualnih zasluga kandidata za članstvo i uvjeravam Vas da će Crna Gora uspješno ispuniti svoje obaveze i prije 2025-te godine“, poručio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike crnogorskog Parlamenta.  

Prioritet bugarskog predsjedavanja Evropskoj Uniji biće integracija Zapadnog Balkana u evropsku porodicu razvijenih naroda, ocijenila je predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cveta Karajančeva. Predsjednica Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Republike Bugarske Džema Grozdanova kazala je da se Evropa u narednom periodu ne može oslanjati na druge kada je riječ o obezbjeđivanju bezbjednosti. Grozdanova je dodala da je saradnja među članicama Unije od ključnog značaja, prije svega dijeljenje obavještajnih podataka, te iznalaženje novih mogućnosti za saradnju sa Velikom Britanijom nakon Bregzita. Region Zapadnog Balkana, prema njemim riječima, mora intenzivnije razgovarati o problemima organizovanog kriminala, migracija, te ekstremnog radikalizma i terorizma.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister poručio je u svom obraćanju da zemlje Evropske Unije moraju rješavati goruće probleme poput dezinformacija i hibridnog ratovanja zajedničkim snagama.

Dvodnevna  Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku okupila je delegacije nacionalnih parlamenata članica Evropske unije i zemalja posmatrača, kao i predstavnike Evropskog parlamenta u cilju vođenja konstruktivnih rasprava o aktuelnim temama iz predmetnih oblasti.                         

U fokusu dvodnevne konferencije bila su pitanja poput prioriteta i strategija Evropske unije u oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, jačanja EU i NATO saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, sajber napadi, hibridno ratovanje, kao i saradnja u oblasti pomorske bezbjednosti. 

 

Izlaganje predsjednika Odbora za medjunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića