utorak, 31 oktobar 2017 15:05

Najmlađi poslanik 26. saziva Skupštine Crne Gore otvorio izložbu

Povodom 111 godina od uvođenja parlamentarizma u Crnoj Gori, u galeriji Centar otvorena je izložba „Likovna zbirka Skupštine Crne Gore“, koja sadrži 19 reprezentativnih djela crnogorskih i regionalnih autora.

Otvarajući izložbu, poslanik Miloš Nikolić naveo je: “Izložba skupštinskih umjetnina predstavlja još jedan pokazelj otvorenosti Skupštine za sve građane i sve segmente društva. Skupština mora biti kičma koja svim ostalim djelovima sistema omogućava stabilnost i uspravan hod. U tom smislu, ona mora biti otvorena i dostupna svim građanima kroz javnost i transparentnost njenog rada i današnju izložbu vidim kao još jedan dokaz takvog rada Parlamenta.“

Prisutnima se obratila i istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, koja je navela da je Skupština Crne Gore primjer kako se treba odnositi prema umjetničkom blagu Crne Gore, u cilju njenog čuvanja, zaštite, valorizacije i prezentacije, a prije svega njegove demokratske otvorenosti i dostupnosti široj javnosti.

Likovni fond Skupštine Crne Gore sadrži 46 djela od 35 autora, koji su većinom iz Crne Gore, dok manji broj potiče sa prostora bivše Jugoslavije. Pored djela profesionalnih umjetnika, kolekcija obuhvata i radove autodidakta koji su svojim stvaralaštvom stekli međunarodna priznanja.

Riječ je uglavnom o otkupljenim i poklonjenim radovima, različitih estetsko-likovnih kvaliteta, a akcenat je stavljen na individualna likovna ostvarenja, čime je postignuta otvorenost za različite estetske i likovno-jezičke forme izražavanja.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

Skupština Crne Gore obilježava 31. oktobar, Dan parlamentarizma, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

 

Izložba povodom Dana parlamentarizma
youtube          
cloud    
 
Otvaranje izložbe - poslanik Miloš Nikolić
youtube         
cloud