utorak, 19 septembar 2017 15:10

Skupština Crne Gore ugostila je službenike Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Skupština Crne Gore, na čelu sa generalnim sekretarom Aleksandrom Jovićevićem, ugostila je danas službenike Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar crnogorskog parlamenta Aleksandar Jovićević zahvalio je na početku Nj.E. ambasadorki Mariz Davije, šefici Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kao organizatorima ove radne posjete, na ukupnoj dosadašnjoj podršci koju Misija kontinuirano pruža Skupštini Crne Gore. „Sastanci ove vrste pružaju izuzetnu priliku za razmjenu iskustava i nadogradnju znanja putem konstruktivnog dijaloga i diskusija o bitnim temama koje su od interesa za službe oba parlamenta“, kazao je Jovićević. Generalni sekretar je naglasio da „među prioritetima Službe posebno mjesto imaju pitanja transparentnosti i otvorenosti institucije ka javnosti, te adekvatnog pružanja informacija i mogućnosti građana da prate i ocjenjuju rad svojih predstavnika“.

Nj.E. ambasadorka Mariz Davije, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, rekla je da su se programi i projekti Misije, „organizovani u saradnji sa crnogorskom Skupštinom, fokusirali na unapređivanje kapaciteta skupštinskih odbora, organa i zaposlenih, te razmjenu regionalnih iskustava i uvođenje rodnog aspekta“. Davije je takođe izrazila zahvalnost zbog, kako je rekla, sjajne saradnje koju je Misija ostvarila sa Skupštinom Crne Gore i dodala da je „OEBS organizacija koja podržava regionalnu saradnju i cijeni regionalne sastanke ključnih demokratskih institucija“.

U nastavku sastanka, predstavnici Službe Skupštine Crne Gore upoznali su kolege iz Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine sa organizacijom, načinom i funkcionisanjem Službe crnogorskog parlamenta, zadonodavnim procesom, evropskim integracijama, Parlamentarnim institutom, Istraživačkim i Edukativnim centrom, upravljanjem dokumentima u Pisarnici i pretraživanjem dokumenata na vebsajtu Skupštine Crne Gore.

Na kraju posjete, službenici Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine upoznati su i sa radom Demokratskih radionica, a obišli su i zgradu crnogorskog parlamenta.

Radna posjeta zajednički je ocijenjena kao višestruko značajna i korisna, a dogovoren je i nastavak saradnje dvije parlamentarne službe.