ponedjeljak, 22 januar 2018 16:39

Delegacija Skupštine učestvuje na januarskom zasijedanju PSSE

Prvo redovno zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) počelo danas u Strazburu

Tokom petodnevnog zasijedanja poslanici će raspravljati o humanitarnim posljedicama rata u Ukrajini, zaštiti djece pogođene oružanim sukobima, zaštiti regionalnih i manjinskih jezika, te aktivnostima koje su tokom prethodne godine sprovedene u okviru procedure monitoringa. Na dnevnom redu zasijedanja su i rasprave o ulozi Savjeta Evrope u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, uspostavljanju okvira za savremeno upravljanje sportom i dobro upravljanje fudbalom, ispunjavanju obaveza iz članstva u Savjetu Evrope od strane Bosne i Hercegovine, kao i o potrebi donošenja konvencije o advokatskoj profesiji.

Prvog dana zasijedanja za predsjednika Parlamentarne skupštine, na jednogodišnji mandat uz mogućnost reizbora, izabran je šef italijanske delegacije Mikele Nikoleti (Michele Nicoletti). Parlamentarna skupština je, iz reda svojih članova, izabrala i 18 potpredsjednika, dok su mjesta potpredsjednika koja pripadaju Rusiji i Italiji ostala upražnjena.

U poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasijedanja, poslanicima se obratio generalni sekretar Savjeta Evrope Tornbjorn Jagland. Gosti Parlamentarne skupštine na ovom zasijedanju biće i predsjednik Jermenije Serž Sargsjan (Serzh Sargsyan), predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen (Alexander Van der Bellen), predsjednik Vlade Kraljevine Danske Lars Loke Rasmusen (Lars Løkke Rasmussen) i krunska princeza od Danske.  

Delegaciju Skupštine Crne Gore na januarskom zasijedanju PSSE čine šef delegacije Predrag Sekulić i članovi delegacije Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović.