subota, 24 februar 2018 15:55

Održan sastanak Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS SEECP

Sastanak Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, održan je danas u Velikoj sali Skupštine Crne Gore.

Sastanak kojim je predsjedavao poslanik Skupštine Crne Gore,Radule Novović, okupio je parlamentarce iz 10 država Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, dok su sastanku na poziv predsjedavajućeg  prisustvovali, ministar prosvjete dr Damir Šehović, kao i ekspertkinja Regionalnog sekretarijata za saradnju (RCC) gđa Mimika Dobroshi, koji su se učesnicima skupa obratili svojim uvodnim izlaganjima.

Opšti odbor bio je posvećen temi: „Obrazovanje u regionu Jugoistočne Evrope: trenutno stanje i perspektive“, a poslanici iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope u svojim izlaganjima osvrnuli su se na stanje u svojim zemljama, predstavili dobre prakse i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju kada je u pitanju realizacija politike u ovoj važnoj oblasti.

Predsjednik Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS SEECP, poslanik Novović, predstavljajući izvještaj i rezoluciju koje je pripremila delegacija Skupštine Crne Gore pri PS SEECP, kazao je da su zemlje regiona uložile značajne napore da unaprijede nacionalne sisteme obrazovanja, čemu je zasigurno doprinijela i kvalitetna saradnja, razmjena informacija i dobrih praksi.

Novović je takođe naglasio značaj unapređenja sistema obrazovanja u zemljama SEECP-a, ističući da se upravo kroz obrazovni sistem razvijaju i osjećanja za identitet sopstvene države, te da se u isto vrijeme i oblikuje svijest  i gledište pojedinaca po pitanju razumijevanja raznolikih procesa u društvu.

Ministar Šehović je u uvodnom izlaganju učesnicima skupa predstavio učinjeno u prethodnih godinu dana, na reformi sistema obrazovanja u Crnoj Gori. Ministar je naglasio da je Vlada Crne Gore pokrenula reformu svih nivoa obrazovanja, svjesna potrebe oslanjanja na novi model rasta, zasnovan na pametnom i održivom rastu, sa inovacijama i znanjem kao ključnim njegovim pokretačima.

Na kraju sastanka, uz ocjenu da se radi o veoma kvalitetnim dokumentima, članovi Opšteg odbora usvojili su  Izvještaj i Rezoluciju, koji će biti razmatrani i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani, u okviru slovenačkog predsjedavanja ovom inicijativom.

Sastanku su pored domaćina iz Skupštine Crne Gore, prisustvovali predstavnici parlamenata: Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.