nedjelja, 17 decembar 2017 12:23

Poslanik Novović učestvovao na sastanku Stalnog odbora PS SEECP

 

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore i predsjednik Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP Radule Novović, učestvovao je na sastanku Stalnog odbora PS SEECP održanom u Ljubljani.

Prvi sastanak u sklopu slovenačkog predsjedavanja ovom inicijativom, bio je posvećen predstavljanju prioriteta predsjedavanja SEECP-om koje se organizuje pod motom „Jugoistočna Evropa za budućnost“, aktivnostima tri opšta odbora PS SEECP, te perspektivi daljeg razvoj ovog regionalnog okvira saradnje.

Sastanak je pozdravnim govorom otovorio predsjednik Državnog zbora i šef slovenačke delegacije pri PS SEECP Milan Brglez, koji je istakao da Republika Slovenija veliki značaj pridaje Parlamentarnoj skupštini SEECP, jer ona predstavlja najbolju platformu za rješavanje zahtjevnih izazova u regionu Jugoistočne Evrope, od kojih su mnogi zajednički.

Brglez je takođe kazao da je slovenačko predsjedavanje kao prioritete postavilo: proširenje EU - što je ujedno i slovenački spoljno-politički cilj, jačanje bezbjednosti, pružanje mogućnosti za mlade i digitalizacija.

Predsjednik Državnog zbora osvrnuo se i na perspektive daljeg razvoja PS SEECP ističući želju da se u duhu ove organizacije, koja ima moto - saradnja, umrežavanje i uzajamno razumjevanje, uskoro dođe do zajedničkog i najboljeg rješenja za koncipiranje budžeta i određivanje sjedišta Sekretarijata PS SEECP.

Na sastanku kojim je predsjedavao zamjenik šefa slovenačke delegacije pri PS SEECP, Branko Zorman, bilo je riječi o mogućim izmjenama Poslovnika o radu ove parlamentarne skupštine, koje imaju za cilj, da nakon skoro 4 godine zastoja, dođe do donošenja odluke oko sjedišta i budžeta Sekretarijata PS SEECP. S tim u vezi dogovoreno je da se do sljedećeg sastanka Stalnog odbora planiranog za mart naredne godine, dostave predlozi za izmjene poslovnika i stavovi delegacija po tom pitanju, kako bi se eventualno utvrdio tekst izmjena i dopuna Poslovnika o radu PS SEECP.

Sastanku u Ljubljani, pored posalnika Novovića i domaćina, prisustvovali su i predstavnici parlamenata: Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Turske i Makedonije.