nedjelja, 19 februar 2017 16:33

Zajednički sastanak tri komiteta PS NATO-a

Članovi stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu, učestvuju u radu Zajedničkog sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, koji se održava u periodu 18-20. februara 2017. godine u Briselu.

Prvoj sesiji Zajedničkog sastanka predsjedavao je predsjednik Političkog odbora Ojars Eriks Kalnins iz Letonije, a riječima dobrodošlice učesnicima se, ovom prilikom, obratio Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Ali iz Italije. 

Uslijedilo je pozdravno obraćanje stalnog predstavnika Belgije u NATO-u NJ.E. Fransoa de Keršov d'Ekserd, tokom kojeg su predstavljene aktivnosti ove međunarodne organizacije u svjetlu aktuelnih bezbjednosnih dešavanja praćeno vremenom rezervisanim za diskusiju učesnika.

Na temelju prezentacije zamjenika pomoćnika generalnog sekretara iz Odsjeka za političke poslove i bezbjednosnu politiku NATO-a Džejmsa Apaturaja o „Političkoj agendi NATO-a", učesnici sastanka su istakli interesovanje u pravcu predstojećih koraka ove organizacije u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova sa posebnim osvrtom na važnost združenog djelovanja i punu uključenost svih činilaca sistema u pravcu obezbjeđenja mira. 

U nastavku rada Zajedničkog sastanaka diskusiju učesnika podstakla je i prezentacija zamjenika pomoćnika generalnog sekretara za obavještajne podatke, NATO, brigadnog generala Pola D. Nelsona na temu „Obavještajni rad izvan NATO-a“. 

Drugu sesiju skupa obilježila je prezentacija specijalne predstavnice za Žene, mir i bezbjednost u Kancelariji generalnog sekretara NATO-a, ambasadorke Mariet Šurman, na temu: „Žene, mir i bezbjednost: Mogućnosti i izazovi iz ugla NATO-a“, a završni dio prvog dana Zajedničkog sastanka komiteta, u okviru sesije kojoj je predsjedavao predsjednik Odbora za ekonomiju i bezbjednost Faik Oztrak iz Turske, učesnicima se obratio direktor Direktorata za krizni menadžment i planiranje pri Evropskoj službi za vanjske poslove Gabor Iklodi, prezentacijom na temu: „Perspektiva buduće saradnje EU i NATO“.

Nastavak rada drugog dana Zajedničkog sastanka, tokom četvrte sesije pod istoimenim predsjedavanjem, obilježila je prezentacija zamjenika generalnog sekretara NATO-a za nove bezbjednosne izazove, dr Džejmija Šia na temu: „NATO i borba protiv terorizma“. 

Tokom petog tematskog dijela Zajedničkog seminara Parlamentarne skupštine NATO-a predsjedavao je predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Rejmond Knops iz Holandije, realizovana je rasprava na temu: „Savez u burnim vremenima: pritisci spolja i iznutra“, tokom koje su izlaganje imali stalna predstavnica Francuske u NATO-u NJ.E. Helen Dišen, predstavnik Italije u NATO-u NJ.E. Klaudio Bizonjero; otpravnik poslova u Misiji Poljske pri NATO-u Mikael Polakov, dok se u završnom djelu učesnicima skupa obratio otpravnik poslova u Misiji Sjedinjenih Država pri NATO-u Erl D. Litzenberg. 

Diskusiju učesnika tokom šeste sesije Zajedničkog seminara podstakla je prezentacija šefa Sektora B za operacije i misije pri Odjeljenju za operacije, NATO, Nika Vilijamsa, na temu „Tekuće NATO operacije“.

Uslijedila je rasprava na temu: „Jačanje industrijske baze odbrane Evrope i Sjeverne Amerike“ tokom koje su izlaganje imali: predsjedavajući NATO Industrijske savjetodavne grupe Martin Hil; zamjenik pomoćnika Generalnog sekretara za ulaganja u odbranu, NATO, Ernest Dž. Herold, dok je u završnom segmentu sedme tematske cjeline skupa izlagao zamjenik Izvršnog direktora u Evropskoj agenciji za odbranu, Rini Gus.

Trećeg dana Zajedničkog sastanka Političkog komiteta, Komiteta za odbranu i bezbjednost i Komiteta za ekonomiju i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a, (20. februara 2017. godine), biće realizovan sastanak članova Biroa i Stalnog Komiteta, predsjednika komiteta i članova delegacija Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u sjedištu NATO-a, sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu, kojem će, po pozivu, prisustvovati Obrad Mišo Stanišić.