ponedjeljak, 03 jun 2019 14:29

Proljećno zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO 2019 - završni dan

Četvrtog dana zasijedanja, 3. juna 2019. godine, održana je Plenarna sjednica tokom koje su se učesnicima obratili: Medlin Mun, predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a; Andrej Kiska, predsjednik Slovačke Republike; Bela Bugar, zamjenik predsjednika Nacionalnog vijeća Slovačke Republike; Denisa Sakova, ministrica unutrašnjih poslova Slovačke Republike; Džordž Tsereteli, predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, a potom ambasador Alehandro Alvargonzales, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NATO-a, nakon čijeg izlaganja je uslijedila diskusija bazirana na postavljenim pitanjima učesnika sjednice.

Potom je učesnicima Plenarne sjednice predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO-a Marka Anžela, i s tim u vezi uslijedilo je izjašnjenje delegata o ovom finansijskom dokumentu.

Proljećno zasijedanje PS NATO-a okupilo je predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Ovim skupom Parlamentarna skupština NATO-a, počev od osnivanja, obezbjeđuje forum za uspostavljanje međunarodnog parlamentarnog dijaloga o aktuelnim bezbjednosnim temama i pitanjima političkog, društvenog i socijalnog karaktera s tim u vezi. Tokom zasijedanja, diskusije su prvenstveno bile fokusirane na aktuelne teme iz oblasti međunarodne bezbjednosti i drugih bliskih pitanja, i vođene su rasprave o predlozima izvještaja komiteta koji će biti predmet razmatranja tokom predstojećeg 65. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a.

Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu Proljećnog zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u 2019. godini činili su Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

Proljećno zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u 2019. godini današnjom Plenarnom sjednicom završava rad.