petak, 31 maj 2019 08:00

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO 2019

Bratislava, 31. maj - 3. jun 2019. godine

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a u sastavu Obrad Mišo Stanišić, šef Delegacije, i Genci Nimanbegu, član, uzeće učešće u radu Proljećnjeg zasijedanja PS NATO-a, koje će biti održano u periodu od 31. maja do 3. juna 2019. godine, u Bratislavi u Republici Slovačkoj.

Domaćin ovog skupa biće stalna Delegacija Republike Slovačke u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Proljećnje zasijedanje u Bratislavi okupiće približno 260 parlamentaraca iz 29 zemalja članica NATO-a, iz Sjeverne Amerike i Evrope, kao i delegate iz partnerskih zemalja i zemalja posmatrača, u cilju razmatranja aktuelnih bezbjednosnih pitanja i nacrta izvještaja komiteta Parlamentarne skupštine.

Tokom vikenda, 1. i 2. juna, biće organizovani sastanci pet komiteta PS NATO-a: Političkog komiteta, Komiteta za bezbjednost i odbranu, Komiteta za nauku i tehnologiju, Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti, kao i Komiteta za ekonomiju i bezbjednost.

U okviru navedenih susreta, delagatima će se obratiti predstavnici vlada, akademske zajednice, NATO-a i NVO sektora.

Tokom Plenarne sjednice, u ponedjeljak 3. juna 2019. godine, kako je najavljeno, učesnicima će se obratiti: Medlin Mun, predsjednica PS NATO-a; Andrej Kiska, predsjednik Slovačke Republike; Andrej Danko, predsjednik Nacionalnog vijeća Slovačke Republike; Peter Pelegrini, premijer Slovačke; ambasador Alehandro Alvargonzalez, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku NATO-a.